Afbeelding
(Foto: Rodi Haarlem)

Inspiratieloos? Maak een stadswandeling door ons eigen Haarlem!

HAARLEM - Zin in een dagje wandelen in en rondom Haarlem? Wij hebben de beste wandelroutes voor jouw stadswandeling in Haarlem verzameld! 

De perfecte stadswandeling

Haarlem is prachtig. De stad staat bol van prachtige bezienswaardigheden en historische bouwwerken. Maar, wat is het nu het échte verhaal achter deze rijke historie? Dat ontdek je tijdens een stadswandeling in Haarlem. Laat je meevoeren door de geschiedenis van Haarlem en geniet in de gezonde buitenlucht van een unieke ontdekkingstocht. Voor een onvergetelijke eerste of nieuwe kennismaking met de stad! 

Waarom een stadswandeling?

Een stadswandeling maken is een leuke en gezonde manier om de stad écht te ervaren. Laat je meevoeren door de geschiedenis van Haarlem, ontdek de verborgen pareltjes van de Spaarnestad en kom alles te weten over de historische bezienswaardigheden. Met een stadswandeling in Haarlem leer je de stad van een hele andere kant kennen. Stadswandelingen zijn dus niet alleen leuk voor bezoekers, ook ‘Muggen’ zelf kunnen zich laten verrassen en verbazen door de rijke Haarlemse historie. Visit Haarlem heeft tientallen wandelroutes voor je uitgestippeld. Kies jouw route, strik je veters en ontdek Haarlem!

'Laat je - ook als 'Mug' - verbazen en verrassen door de rijke Haarlemse historie'

Voor jong en oud 

Wie door Haarlem wil wandelen heeft iets te kiezen. Zo zijn er heel veel verschillende stadswandelingen voor jong en oud. Door de historische straatjes van het centrum van Haarlem óf vanaf het water. Boek een spannende speurtocht en los de moord op de Haarlemse sportcommentator Tom Smelt op of ontdek de leukste winkeltjes van De Gouden Straatjes. 


En werkt het weer niet mee of wil je Haarlem ontdekken vanuit jouw luie stoel? Ook dan hoeft jouw stadswandeling in Haarlem niet in het water te vallen. De Haarlemse stadsgidsen nemen je graag mee op een virtuele stadswandeling langs alle bezienswaardigheden van de stad!

De Grote Markt

We kunnen er natuurlijk niet omheen: de Grote Markt is het kloppend hart van Haarlem. Het ‘thuis’ van de Sint Bavokerk of Grote Kerk is een must-see voor elke stadswandeling. Of je nu goed voorbereid van start wilt gaan of na een heerlijke stukje wandelen tot rust wilt komen op een van de vele terrassen; op de Grote Markt proef je de historie – én de keuken – van Haarlem.

Op het plein zijn naast talloze restaurants en cafés ook het VVV-kantoor en bezoekerscentrum ‘Anno Haarlem’ gevestigd. In ‘Anno Haarlem’, in de kelders van het stadhuis, ontdek je alles over de rijke geschiedenis van Haarlem. Zo wordt jouw stadswandeling in Haarlem nóg leuker. Scoor jouw wandelroute bij VVV Haarlem, maak kennis met de Haarlemse historie en loop daarna direct op alle bezienswaardigheden af!  

Tussen Frans Hals en Teylers

Een wandeling tussen twee grootheden. Zo wordt de wandelroute van het Frans Hals Museum naar het Teylers Museum ook wel genoemd. De twee kunstenaars spelen een grote rol in de geschiedenis van Haarlem. En die herinnering is tot op de dag van vandaag zichtbaar en voelbaar. 


Deze stadswandeling leidt je van het Frans Hals Museum naar het Teylers Museum – of andersom natuurlijk. Wil je graag een museum in Haarlem bezoeken? Maak dan de route ernaartoe nét zo leuk met deze prachtige stadswandeling in Haarlem. 

Download via Rodi.nl/regio/Haarlem de wandelroute ‘Wandelen tussen twee grootheden’.

Bavo-basiliek

Het absolute - en letterlijke - hoogtepunt van Haarlem is de Sint Bavokerk (Grote Kerk). De indrukwekkende kerk torent al eeuwen hoog boven de stad uit. Maar wist je dat deze imposante kerk een net zo majestueuze ‘grote zus' heeft, even buiten het historische centrum van de stad? De wandelroute ‘Van Bavo tot Bavo' gidst je te voet van de Sint Bavokerk op de Grote Markt naar de Kathedrale basiliek Sint Bavo in het Houtvaartkwartier. Deze stadswandeling in Haarlem tussen twee iconen voert je langs talloze bezienswaardigheden.

Download de wandelroute ‘Van Bavo tot Bavo' via Rodi.nl/regio/Haarlem.

Wandeling met gids

Wil je zeker weten dat je geen enkel stukje historisch Haarlem mist? Of wil je écht alles weten over de geschiedenis, architectuur en andere verborgen monumenten en bezienswaardigheden? Dan kun je ook een stadswandeling in Haarlem maken onder leiding van een gids. Deze oer-Haarlemmers vertellen je alles over het Haarlem van toen en nu en brengen de geschiedenis aan de hand van leuke anekdotes helemaal tot leven. 


Een stadswandeling met gids door Haarlem kun je eenvoudig reserveren via Visit Haarlem. Natuurlijk kun je ook bij het VVV-kantoor op de Grote Markt 2 binnenstappen.


Veel wandelplezier!