Handgemaakte kerstwanten van Geesken.
Handgemaakte kerstwanten van Geesken. (Foto: Aangeleverd)

Ondernemers brengen je in kerstsfeer met handgemaakte Haarlemse artikelen

Productie: Willem Brand

HAARLEM - Haarlem barst van het ambachtstalent. Op deze pagina brengt een viertal ondernemers je in kerstsferen. Ambacht gekoppeld aan creativiteit resulteert in een verrassend palet aan kerstcreaties van glas, textiel, bloemen en staal. Geniet van originele handgemaakte Haarlemse kerstartikelen.

Kerstwanten van Geesken

Geesken Janmaat trok twee jaar geleden de stoute schoenen aan en koos fulltime voor textiel. In haar atelier in Klein HeiligPand geeft zij ook workshops.


Als kind knutselde Geesken (roepnaam Giny) al graag met textiel. Dat resulteerde in schilderijtjes, poppetjes en kleedjes. Giny maakt kleding en interieurartikelen. “Ik werk vanuit het materiaal, dan is het een kwestie van voelen en kijken en komen de ideeën vanzelf.” Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Restpartijen, samples en bestaand textiel worden verwerkt tot unieke producten. Zo zijn dit jaar een aantal surfkites en zeilen verwerkt tot (toilet)tassen. Van spijkerbroeken zijn kimono’s gemaakt en van stofsamples ‘vissen’ en plaids.

'In het atelier kun je ook workshops volgen'

Voor de decembermaand worden dagelijks unieke persoonlijke cadeautjes gemaakt zoals kerstsokken en kerstwanten. Daarnaast kan je ook workshops in het atelier (o.a. visible mending, kerstornamenten) volgen of cadeau geven. De producten worden verkocht in het atelier Klein Heiligland 84 of via conceptstore Nyhavn.

Gloeiende glaskunst

Wat ooit begon met een cursus glas in lood, is inmiddels uitgegroeid tot een schuur omgebouwd tot atelier met glasoven. Cathelijne Los maakt glaskunst door verschillende kleuren glas met elkaar te versmelten. 


“Ik haal mijn inspiratie uit de natuur en maak graag landschappen en dieren, vooral vogeltjes vind ik leuk, dat is iets dat steeds weer terugkomt in mijn ontwerpen. Het mooist aan glas vind ik de kleuren, prachtig als de zon er op schijnt. Iedere lichtinval geeft het glas weer een andere uitstraling, vooral wanneer het glas reliëf heeft valt dit op. Ik vind het leuk om daar mee te spelen, bewust reliëf aanbrengen in een afbeelding. Bij een bepaalde lichtval beginnen sommige stukjes dan bijna te gloeien.” 


Het glas van Cathelijne is de bewonderen op haar website www.CathsGlas.nl of bij haar voor het raam in de Lombokstraat in Haarlem.

Knap staalmaatje

De producten van Tom Felix worden in de smederij gemaakt. Het smeden zit in zijn genen, het ambacht wordt door al sinds 1828 door zijn familie uitgeoefend. 

'Ook persoonlijke ideeën zijn welkom'

Samen met vriendin Rosa zette hij Knap Staaltje Design op. Tom maakt de producten, Rosa maakt de foto’s en doet de pr op website en instagram. Toms staalmaatjes zijn unieke lampen met ieder een eigen verhaal. Tom ontwerpt en maakt ze. Het staal wordt verhit in de smidse (het vuur) en met de hand bewerkt om in de juiste vorm te komen. Ook persoonlijke aanvragen of ideeën kunnen in het product worden verwerkt. Zo maakte Tom bijvoorbeeld een trouwcadeau voor een 30-jarig huwelijk. Handelsmerk bij staalmaatjes is de combinatie van harde industriële lijnen met organische vormen. Naast staalmaatjes maakt Tom meer staaldesign zoals tv-meubels, deuren en onderstellen voor tafels. Kijk op www.knapstaaltjedesign.nl.


Monumentale kerstcreaties

De monumentale kelder onder de winkel van Mother Nature was in voorgaande jaren omgetoverd tot een prachtige kerstkelder. Temidden van sfeervolle kerstlampen, een keur aan vazen en allerhande decoraties waren de door Annet van der Welle gemaakte kerst-decorstukken een lust voor het oog. Dit jaar doet Annet het iets bescheidener. De kerstkelder blijft dicht, maar in de sfeervolle winkel zal genoeg kerstbeleving zijn met veel handgemaakte creaties. Annet: “Het meest ingetogen van alle jaren, de rust die mijn werk uitstraalt is een mooi contrast met de hectische tijd. Annet zit al ruim twintig jaar in het vak. Bij 'De Plantaardige Verbeelding' in Antwerpen werd haar grote liefde voor het gebruik van natuurlijke materialen geboren. In 2010 vond zij de weg naar een eigen onderneming én naar een vrije ontwikkeling van haar eigen stijl.

'De kerststukken van Annet zijn een lust voor het oog'

Mother Nature is gevestigd in een historisch pand dat helemaal past bij haar monumentale creaties. 


Gedempte Oude Gracht 96. 


Of: bloemenwinkelmothernature.nl.

Een handgemaakt kerstcadeau van Knap Staaltje Design.
Handgemaakte glaskunst van Cathelijne Los.
Door Annet van der Welle handgemaakte kerst-decorstukken.