Bert van de Velden, Veiligheidsregio Kennemerland (VRK).
Bert van de Velden, Veiligheidsregio Kennemerland (VRK). (Foto: Melanie Caitlin)

Column GGD: Nieuwe virusvariant

Eind november werden we opgeschrikt met de melding dat er in zuidelijk Afrika een nieuwe variant (Omicron)van het virus was opgedoken, die zich sterk lijkt te verspreiden. Hoewel nog niet alles over deze virusvariant bekend is, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dit virus als zorgwekkend bestempeld. De ongerustheid over het virus en op het risico dat het geïntroduceerd zou worden in Nederland, bracht de Minister van VWS ertoe om te besluiten dat reizigers die op vrijdag 26 november terugkeerden naar Nederland verplicht aan een test zouden worden onderworpen en op de luchthaven moeten wachten op de uitslag.

Dat plaatste de GGD Kennemerland voor de opgave om binnen een paar uur een testvoorziening op Schiphol in te richten en 602 mensen te testen. Deels reizigers die Nederland als hun eindbestemming hadden en deels mensen die op doorreis zijn. Van de 602 mensen waren er 61 die bleken besmet te zijn met het coronavirus. De mensen die negatief hadden getest konden doorreizen of naar huis, maar de groep positieven zijn in isolatie gezet in een hotel in de nabijheid van de luchthaven.

Grote operatie

Een grote operatie die onder stoom en kokend water zijn beslag moest krijgen. Dat vroeg veel van onze medewerkers. Dankzij een grote inzet van iedereen en goede samenwerking met andere hulpdiensten en onze partners op de luchthaven, is men er in geslaagd dit goed uit te kunnen voeren. Een knap staaltje werk, dat waardering verdient. De Minister zelf heeft zich hier lovend over uitgelaten en dat deed iedereen goed.

Hoger doel

Er waren reizigers die zich hierdoor overvallen hebben gevoeld en voor het wie uiterst ongemakkelijk voelde om na zo een lange reis opgehouden te worden op het vliegveld. Dat is vanzelfsprekend heel vervelend, maar het is goed voor ogen te houden dat dit een hoger doel dient, namelijk de publieke gezondheid en bescherming van ons allemaal tegen het virus.