De pijpen van het orgel waren ernstig vervuild en aangetast door vleermuisurine.
De pijpen van het orgel waren ernstig vervuild en aangetast door vleermuisurine. (Foto: Gemeente Haarlem)

Restauratie Christian Müllerorgel vordert

HAARLEM - Afgelopen week zijn de eerste gerestaureerde orgelpijpen van het Christian Müllerorgel weer op hun plek gehesen in de Grote Kerk. De pijpen waren eerder afgevoerd naar de werkplaats van een in orgelbouwen restauratie gespecialiseerd bedrijf, Flentrop.

Vleermuisurine 

De pijpen van het orgel waren ernstig vervuild en aangetast door vleermuisurine. Ze zijn van nieuw tinfolie en verguldsel voorzien. Tijdens de werkzaamheden bleek dat een aantal pijpen is aangetast door corrosie. Ook dit wordt hersteld. 

De restauratie van het orgel omvat werkzaamheden die schade door vleermuizen in de toekomst moet voorkomen. Samen met een ecologisch onderzoeksbureau is naar een oplossing gezocht om te voorkomen dat de vleermuizen zich in de kerk ophouden. Voor deze beschermde diersoort zijn speciale overwinteringskasten geplaatst op andere plekken in de kerk met een directe verbinding naar buiten.

Restauratie tot mei

De restauratie van het historische Christian Müllerorgel uit 1738 zal naar verwachting duren tot mei. Tijdens het werk blijft het orgel bespeelbaar.