De aftrap van de Haarlemse versie van Orange the World werd gedaan door Wienen.
De aftrap van de Haarlemse versie van Orange the World werd gedaan door Wienen. (Foto: Ron Moelijker)

Orange the World: daarom zijn Haarlemse gebouwen oranje gekleurd

HAARLEM - De Orange the World-campagne, waarbij verschillende gebouwen van over de hele wereld oranje kleuren, loopt momenteel ook in Haarlem. Doel is aandacht te vragen voor het geweld tegen vrouwen. De actie loopt nog tot 10 december.

Haarlem doet voor het zesde jaar mee aan Orange the World, waarbij een aantal markante gebouwen in onder meer Haarlem in het oranje licht staan. "De kleur oranje staat symbool voor een hoopvolle toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes", zo legt de organisatie uit. "Bekend is dat één op de drie vrouwen in haar leven met fysiek of seksueel geweld te maken heeft. Dit is onacceptabel."

1000 signalen

Burgemeester Wienen: “De praktijkverhalen die ik gehoord heb, brengen de problematiek op een ander niveau, de ernst van de problematiek wordt zo wel heel duidelijk.” Ook hij onderstreepte hij het belang van signaleren. Bij Veilig Thuis in Haarlem komen meer dan 1000 keer per jaar signalen binnen, voornamelijk van hulpverleners en artsen. Het signaleren door de mensen zelf neemt toe, met verzoeken om hulp aan Veilig Thuis. 

Achtergrond

In Nederland wordt de Orange the World campagne gecoördineerd door UNWomen Nederland, Zonta International en Soroptimist International Nederland, Suriname en Curaçao. Voor de campagne Orange the World in Kennemerland zijn vier regionale vrouwenorganisaties actief. 


Wie is Zonta? Zonta Kennemerland is onderdeel van Zonta International, een wereldwijd servicenetwerk van vrouwen. Zonta zet zich in voor de ontwikkeling en vrijheid van vrouwen, zodat zij de kans krijgen om volwaardig mee te doen aan de maatschappij.

Wie is Soroptimist International? Soroptimist Haarlem Kennemerland is onderdeel van Soroptimist International, een internationale organisatie van vrouwelijke professionals, die zich inzetten voor vrouwenrechten en de verbetering van de positie van vrouwen en meisjes overal ter wereld. Hetzelfde geldt voor SI club Haarlem e.o.


Wie is de VVAO? De VVAO zet zich in voor de positieverbetering van vrouwen en werkt aan hun empowerment (zowel nationaal als internationaal). Ze doet dit door vrouwen te steunen en stimuleren hun talenten te ontplooien en door bij te dragen aan het publieke debat. De VVAO doet in regio Kennemerland mee aan de campagne.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding