V.l.n.r. Aagje Nicolaas, Liesbeth Spigt en Tea Kufrin.
V.l.n.r. Aagje Nicolaas, Liesbeth Spigt en Tea Kufrin. (Foto: Willem Brand)

Prachtig ambachtswerk uit Mali voor weinig

Willem Brand

REGIO - In galerie Bloemendaal, waar Blokker jaren gevestigd was, is het traditie om kunst uit de regio te laten zien en te verkopen. Drie weekeinden lang is een deel van de ruimte ingericht met bijzonder ambachtswerk van de Dogon-bevolking uit centraal Mali.

Partners Pays-Dogon zet zich al meer dan 25 jaar in voor de Dogon-bevolking in Mali. Aagje Nicolaas, Liesbeth Spigt en Tea Kufrin zijn als vrijwilliger betrokken en bezochten alle drie meerdere malen het land van Dogon. 

Indigo

Donderdag 2 december zijn ze bezig kleurrijke stoffen, armbanden en kettingen een plekje te geven in de pop-up galerie. De gebruiksvoorwerpen geven samen met foto’s een beeld van een bijzondere cultuur. Zo vertellen de prints op de stoffen van wit katoen met indigo geverfd een verhaal. Zo is er één geënt op de manier waarop uien op veldjes van 80 bij 80 centimeter worden geplant.

Werelderfgoed

Aagje Nicolaas, die Mali acht keer bezocht: “Elk zichzelf respecterende architect gaat minstens één keer in zijn leven naar de klif van Falaises, een gebied van 200 kilometer met een steile rotswand waartegen dorpen zijn gebouwd. Dat gebied staat ook op de Werelderfgoedlijst. Die lemen huizen vallen op door hun vorm en maatvoering.” Architect Tea Kufrin bouwt met de lokale bevolking huizen en scholen. Dat gebeurt met onder hoge druk geperste aarde aangevuld met vijf procent cement.

'De opbrengst van de kunst gaat in zijn geheel naar Dogon-projecten'

Skype

Ondanks dat de Nederlandse vrijwilligers al vier jaar niet naar het gebied zijn afgereisd, worden de projecten op het gebied van onderwijs, water, cultuur, gezondheid, vrouwen en vergroening van de woestijn toch gesteund. Liesbeth Spigt vertelt dat het Nederlandse team frequent per skype contact heeft met onderwijsspecialisten in de Dogon-regio. “We ondersteunen zeventig basisscholen en twee pabo’s. We praten over hoe de projecten lopen en waar behoefte aan is.” 

Microkrediet

Enthousiast vertelt Liesbeth over de microkredieten voor vrouwen. ‘Vrouwen staan om vijf uur op, dan wordt eerst de gierst gestampt. Erna wordt er water gehaald om eten te bereiden. In hun tuintjes verbouwen ze behalve uien ook courgettes, wortels en tomaten.”

De opbrengst van de verkochte artikelen komt geheel ten goede aan Dogon-projecten. 


Galerie Bloemendaal is te bezoeken van vrijdag 10 t/m zondag 12 december en van vrijdag 17 t/m zondag 19 december van 13.00 tot 17.00 uur. Bloemendaalseweg 46.

Afbeelding