Bert van de Velden.
Bert van de Velden. (Foto: Melanie Caitlin)

Column GGD: Is dat klagen terecht?

COLUMN - Er ging een zucht van opluchting door het land toen eind 2020 het bericht kwam dat er een goedgekeurd vaccin beschikbaar was. Daarmee konden kwetsbare mensen worden beschermd tegen een ernstig ziekteverloop. Terug naar normaal. Precies een jaar geleden begon ik met het schrijven van deze columns. Had ik verwacht dat nog steeds te doen? Ik had in ieder geval gehoopt op een nieuw onderwerp. 

Drie weken na de goedkeuring van het vaccin, op 15 januari 2021, werd de eerst prik gezet. Nog voordat we goed en wel begonnen waren, was het commentaar niet van de lucht. Het leek wel of we met elkaar in een praatprogramma over voetbal terecht waren gekomen. Spelers uit vorm, de verkeerde trainer, slecht transferbeleid en een bestuur van de club dat ook niet deugde. Het was te weinig of te laat. Het leek wel of de criticasters zich niet beseften dat er ruimte nodig is waar geprikt kan worden, dat je daarvoor handjes nodig hebt, dat dit medisch verantwoord moet gebeuren en nog veel meer. Gelukkig konden we leunen op de ervaringen die bij grootschalig vaccineren was opgedaan (zoals bij de Jeugdgezondheidszorg) en kwam het vaccineren snel op stoom. Zes maanden later, in juli 2021 was het overgrote deel van de Nederlandse bevolking gevaccineerd. Een topprestatie.

Boosterprik

Ook nu is er vanuit de zesde kolonne veel aandacht voor het tempo waarin de boosterprik – de oppepper om de bescherming van het vaccin op peil te houden – voor mensen beschikbaar komt en de snelheid waarmee de prik wordt gezet. Het is voor het goede begrip van belang de feiten te kennen. In september 2021 gaf de Gezondheidsraad nog het advies om alleen aan een beperkte groep een boosterprik aan te bieden. Dit met de aantekening dat de prik op den duur voor meer mensen beschikbaar zou moeten kunnen komen en adviseerde daarvoor alvast de voorbereidingen te starten. GGD Kennemerland heeft daar in oktober en november hard aan gewerkt. Er is gekeken waar dat kon, hoe snel personeel beschikbaar was en nog zo wat. Aangezien de toestemming ontbrak om huur- en arbeidscontracten af te sluiten en ook nog niet duidelijk was wie wanneer voor een boosterprik in aanmerking kwam, is uitgegaan van een startmoment in januari 2022 met een verwachte piekcapaciteit van zo’n 16.000 tot 20.000 prikken in Kennemerland. Met wat wij toen wisten, waren we er klaar voor. Sterker, we gingen voorop.

Versneld vaccin

Op 2 november heeft de Gezondheidsraad het advies gegeven om versneld een boostervaccin toe te dienen aan mensen van 60 jaar en ouder en aan bewoners van zorginstellingen. Dat maakte het nodig de start te vervroegen naar 6 december. Daar is direct op geschakeld, maar elke week daarna werden de paaltjes vooruitgeschoven en zijn we 19 november gestart. Naast de versnelling werd ook de gevraagde capaciteit in diezelfde weken verhoogd van 500.000 naar 700.000 prikken per week. Dat komt voor de regio Kennemerland neer op ruim 31.000 prikken per week. In enkele weken dus vier keer versneld en drie keer de gevraagde capaciteit verhoogd! Ik denk dat iedereen zich kan voorstellen dat dit veel vraagt van een organisatie die al twee jaar onder hoogspanning werkt om kwetsbare burgers te beschermen tegen een ernstig ziekteverloop en het overeind houden van de zorg. Daar staan we pal voor, maar de rek gaat er wel uit. En ja, wij begrijpen dat er veel zorg is onder ouderen en mensen die in de zorg werken over de risico’s die de nieuwe variant van het virus meebrengt. Dat zien en voelen we als 700 mensen zich bij onze locaties spontaan melden voor een prik. 

Afspraak maken

Hoewel er een afspraak voor nodig is, hebben we de mensen die in weer in wind naar de locatie waren gekomen, niet weggestuurd, maar zijn de handen uit de mouwen gestoken en hebben ze toch hun vaccin gezet gekregen. Om iedereen zo snel mogelijk te vaccineren is het belangrijk dat we dit op afspraak doen en niet op de bonnefooi. Dit verstoort het proces en juist dat willen we nu niet. Maak daarom eerst een afspraak! We juichen de schaatser toe die ervoor gaat om een wereldrecord te zetten. Laten we nu voor de GGD juichen om in een recordtempo de booster weg te zetten. Ik ben trots op wat onze mensen tot nu toe hebben laten zien. Ik hoop u ook.