Timber: "Bij het schrijven van dit boek heb ik mezelf geen beperkingen opgelegd. Dat beviel me heel goed."
Timber: "Bij het schrijven van dit boek heb ik mezelf geen beperkingen opgelegd. Dat beviel me heel goed." (Foto: Theo Annes)

'De jungle van zomaar iets doen'

HOORN - 'Kijk maar even - over de lol van een ongepland leven' is de titel van het nieuwe boek van Timber Povee (41) uit Hoorn. Hij heeft zichzelf een vrijbrief gegeven om dit boek te schrijven, zo zegt hij zelf. Timber schrijft over wat hij meemaakt, over boeken die hij heeft gelezen, over ervaringen vanuit zijn werk en leven. "Als de titel je aanspreekt, zou ik dit boek gewoon lekker gaan lezen", stelt hij.

Timber Povee neemt lezer mee in 'een ongepland leven'

"Waar mijn boek over gaat? Eigenlijk over het proces van een boek schrijven", legt Timber uit. "Net als ik zijn er meer mensen met zo'n droom: een boek schrijven. Maar ook andere dromen, zoals 'een eigen horecazaak beginnen' of 'een wereldreis maken'. Allemaal dingen waarbij je jezelf geen beperkingen moet opleggen, maar dat gebeurt wél vaak. Mensen vinden het lastig om het echt uit te voeren; je moet er wel even voor gaan zitten, zeg maar. Je kunt het natuurlijk ook gewoon dóen. En dat heb ík nu gedaan, met het schrijven van dit boek en door mezelf dus geen beperkingen op te leggen. Dat beviel me heel goed! En het proces dat ik doorlopen heb, maakt de lezer tijdens het lezen van dichtbij mee. Jezelf de vrijheid geven om iets gewoon te doen. Dat is de rode draad. En daar horen ook frustraties bij waar ik tijdens het schrijven mee te maken kreeg. Ook daar heb ik de lezers bij betrokken."

Gewoon gaan tikken

"Ik ben gewoon begonnen met een leeg Word-document en ben gaat tikken. Op een gegeven moment was het klaar en heb ik alles herlezen. Ik was er heel tevreden over en om een aantal gedeeltes moest ik hardop lachen. Om m'n eigen teksten dus. Maar daardoor ben ik er wel van overtuigd dat het boek goed gelukt is", lacht Timber.

Audioboek en e-book

Zijn dochter Julia (8) maakte de illustraties voor het boek, met medewerking van Noa Baas (17). "Samen hebben ze er echt iets moois van gemaakt. Verder ben ik van plan om er ook een audioboek van te maken én een e-book. De reacties zijn tot nu toe heel positief: 'ik heb het in één keer uitgelezen' en 'het leest lekker weg'. Dat zijn dingen die je graag wilt horen."

Het boek van Timber kost €15,95 en is te bestellen via fiddlerspublishing.nl.