Voorzitter Willem Kluft: "Het draait bij Always Forward niet alleen om de punten. Het sociale aspect is minstens zo belangrijk."
Voorzitter Willem Kluft: "Het draait bij Always Forward niet alleen om de punten. Het sociale aspect is minstens zo belangrijk." (Foto: Theo Annes)

'Always Forward al honderd jaar de verbindende factor'

HOORN - Het is begin jaren twintig van de twintigste eeuw als Jan Kaag uit Hoorn als katholieke jongen een wedstrijdje meespeelt bij de protestantse voetbalclub Hollandia. Het verslag van die wedstrijd staat in de krant en wordt door Jans vader opgemerkt. Laaiend is hij. Zijn katholiek opgevoede zoon die bij een protestantse club voetbalt? In die tijd een schande. Als Jan zo graag wil voetballen, moet hij zelf maar een club oprichten! En zo geschiedde: op 4 april 1921 is de oprichting van de katholieke voetbalclub Always Forward een feit. En nu, precies honderd jaar later, is diezelfde club nog altijd springlevend en met bijna dertienhonderd spelende leden uitgegroeid tot de grootste voetbalclub in de gemeente Hoorn.

Grootste voetbalclub van Hoorn viert jubileum

Willem Kluft (60) is bijna twaalf jaar voorzitter van 'zijn cluppie' op het sportcomplex Wilhelminapark. Ook hij heeft Forward in zijn hart gesloten; dat gebeurde al ruim vijftig jaar geleden. "Als jochie van tien begon ik hier te voetballen", blikt hij terug.

Het Forward-virus

"Ik ben geboren in Oosthuizen en verhuisde op mijn tiende naar Hoorn. Ik kwam op de Mariaschool naast Wilco Tap te zitten en we werden dikke vrienden. Hij heeft me toen eigenlijk aangestoken met het Forward-virus. En nog steeds is Wilco een heel goede vriend. Onze kinderen voetballen ook bij Forward. Mijn drie kleinzoons zijn nog even te jong, maar ook die zijn al regelmatig op het veld te vinden. Het zou toch mooi zijn als ik ze straks mag begeleiden? Dan is de cirkel helemaal rond. Always Forward loopt als een mooie rode draad door onze familie en vriendschappen."

Hoewel hij tussendoor nog twee seizoenen bij Oosthuizen 1 speelde, is Willem niet meer weggegaan bij de Hoornse club. Hij speelde bij de Senioren 1 en deed ook veel vrijwilligerswerk. "Op mijn achttiende stond ik hier al achter de bar in de kantine en ook ben ik een tijd jeugdleider geweest."

lees verder op pagina 5

"De receptie op 3 april gaat, in welke vorm dan ook, sowieso door."