Voor vertrek naar het kamp in Berg en Dal, 1961.
Voor vertrek naar het kamp in Berg en Dal, 1961. (Foto: aangeleverd)

Voetbalvereniging Always Forward 100 jaar

HOORN - De voetbalvereniging Always Forward viert dit jaar het 100-jarig bestaan. Aan het begin van de vorige eeuw werd her en der tegen een bal aangetrapt. Clubs als HSV Sport en Hollandia vonden hun oorsprong, waarbij niet gedacht moet worden aan het bespelen van een sportcomplex zoals we dat tegenwoordig kennen. Als er al sprake was van een georganiseerde wedstrijd kwam het veelal voor dat eerst de schapen van het 'veld' moesten worden verjaagd en de ergste uitwerpselen worden verwijderd.

Nadat de wereldoorlog in 1918 ten einde was gekomen was het tijd voor sportbeoefening in georganiseerd verband. In 1920 was een groep jongens erin geslaagd enige structuur aan te brengen in wat een voetbalclub kon zijn. In april 1921 volgde een 'bisschoppelijke erkenning' voor de club die werd ingeschreven onder de naam R.K.F.C. 'Forward'. De club werd opgericht omdat er in Hoorn geen r.k. voetbalclub was. Nu, 100 jaar later, is het de S.V. Always Forward, waarbij het geloof of de afkomst geen enkele rol van betekenis meer speelt.

Gevoetbald werd er vanaf de begintijd op verschillende terreinen. Zo was er het veld aan de Westersingel achter de Westerdijk, waar nu de parkeerplaats Lambert Meliszweg is. Tot 1934 werd er vooral gespeeld op het terrein aan de 'Buitenluiendijk'. Vanaf 1934 vond Forward onderdak in het Wilhelminapark. Dat was in de crisisjaren aangelegd en hield naast het eigenlijke park ook een aantal sportvelden in. In Forward-kringen werd de overstap met vreugde ontvangen: 'van prutjes naar echte velden'. Die fraaie locatie zou Always Forward niet meer verlaten.

Nu, bij het honderdjarig bestaan van de club, bespeelt de club met meer dan 1100 leden een prachtige accommodatie met prima te bespelen (kunstgras)velden, sporthal, kantine en kleedkamers. Er komt over twee maanden een gedenkwaardig boek tot stand. De volledige historie zal aan bod komen, met o.a. de oprichters, de oorlogsjaren, memorabele spelers, veelvoorkomende namen, bestuurders, trainers, ereleden, het Gezellenhuis, het C-veld aan de Schellinkhouterdijk waar nu de brandweerkazerne staat, het kamp in Berg en Dal, de bouwploeg, de kantinecommissie en heel veel mensen die de afgelopen eeuw een belangrijke rol hebben gespeeld binnen de club. Het is allemaal tot stand gekomen door de inzet van velen, geheel in lijn met dat wat de club altijd heeft uitgedragen: gezamenlijk optrekken om iets goeds tot stand te brengen. Voor een complete geschiedschrijving verwijzen we de geïnteresseerden naar het jubileumboek dat binnenkort verkrijgbaar zal zijn.

Foto voor het Gezellenhuis ter ere van het veertigjarig bestaan in 1961.