Jorden van Foreest kijkt in De Huesmolen in Hoorn naar de torenzet die de Heerhugowaardse Maaike Keetman uitvoert (mei 2014). Beiden behoren inmiddels tot de schaaktop van Nederland.
Jorden van Foreest kijkt in De Huesmolen in Hoorn naar de torenzet die de Heerhugowaardse Maaike Keetman uitvoert (mei 2014). Beiden behoren inmiddels tot de schaaktop van Nederland. (Foto: aangeleverd)

In de voetsporen van Jorden van Foreest

REGIO - De belangstelling voor de schaaksport is momenteel groter dan ooit. Na de wereldwijde aandacht voor de Netflix-serie ‘The Queen’s Gambit’ en het succes van de Nederlandse grootmeester Jorden van Foreest die het Tata Steel-toernooi in Wijk aan Zee (een van de gerenommeerdste schaakevenementen ter wereld) won, werd er zelfs op de ijsvloer geschaakt. Google ‘wakschaken’ en je ziet twee schaakliefhebbers uit Wageningen – die in een wak staan – een partijtje spelen.

Maar schaken is vooral een binnensport met spectaculaire momenten. Die waren zeker te zien in ‘The Queen's Gambit'. Het schaaktalent Beth Harmon speelt de hoofdrol in de Netflix-serie, waarin ze als weesmeisje uit de Amerikaanse stad Lexington (Kentucky) het schaken van conciërge William Shaibel leert en in de laatste aflevering wereldkampioen Vasily Borgov in een prestigieus toernooi in Moskou verslaat. De serie heeft miljoenen kijkers getrokken. De verkoop van schaakborden en schaakstukken enorm is toegenomen en wereldwijd grote belangstelling is voor het volgen van schaakcursussen.

Tata Steel-toernoo

Jorden van Foreest maakte er op de slotdag van het Tata Steel-toernooi een spektakel van. In sporthal De Moriaan in Wijk aan Zee versloeg hij op de laatste zondag van januari landgenoot Anish Giri – in de race om uitdager te worden van wereldkampioen Magnus Carlsen – in een snelschaakbarrage, nadat beide toppers gelijk waren geëindigd. De Groningse winnaar schaakte medio 2014 in Hoorn, toen hij als aanstormend talent deelnam aan het snelschaakkampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond en in cultureel centrum De Huesmolen elfde werd. Ook daar vlogen de stukken bij tijd en wijle door de lucht.

Caïssa-Eenhoorn

De organisatie was toen in handen van de Hoornse schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn die dit jaar wil inspelen op de toegenomen interesse voor het schaken. Daarom houdt de club binnenkort een online cursus van vijf lessen (zie de advertentie elders in dit blad). Die wordt verzorgd door Robin Duson, zo’n tien seizoenen speelster van Caïssa-Eenhoorn en in het bezit van drie nationale jeugdtitels. Inderdaad, de Hoornse Beth Harmon.

Aanmelden

Aanmelden voor de cursus kan per email: secretaris@caissa-eenhoorn.nl. Daarop worden ook vragen voor meer informatie beantwoord.