"Natuurlijk ga ik stemmen!"
"Natuurlijk ga ik stemmen!" (Foto: aangeleverd)

'Dit gaat over onze toekomst'

BLOKKER - Voor de allereerste keer naar de stembus: voor Jennifer Hoogland uit Blokker die in oktober achttien jaar geworden is, is het woensdag 17 maart zover. En ze heeft er zin in. "Ja, ik ben erg benieuwd! Natuurlijk ga ik stemmen. Waarom zou je het niet doen? Het is een kleine moeite, toch?"

Jennifer (18) mag voor het eerst naar de stembus

Jennifer zit in het tweede jaar van de hbo-opleiding Business Studies aan de Hogeschool Inholland in Alkmaar. "Ik vind het heel belangrijk dat jongeren hun stem uitbrengen", vertelt ze enthousiast. "Het gaat immers over onze toekomst. Het onderwerp studiegeld vind ik bijvoorbeeld heel belangrijk. Iedereen, ook jongeren met minder geld, moet kunnen studeren, vind ik. Verder zijn immigratie en duurzaamheid ook belangrijke onderwerpen voor mij."

Verdiept

Jennifer heeft zich in alle partijen verdiept. "Ik heb de websites bekeken, maar ook op Instagram kwam veel voorbij. Vooral van GroenLinks. Mijn voorkeur ging daar echt wel naar uit, maar in het debat dat ik op tv gezien heb, vond ik Jesse Klaver en zijn standpunten niet zo sterk. Op dit moment twijfel ik nog tussen VVD en CDA, met een lichte voorkeur voor het CDA. Ik vind dat Wopke Hoekstra het erg goed doet. In hun programma komen ze goed op voor jongeren en dat spreekt mij natuurlijk aan. Maar ook Rutte is goed bezig, vind ik."

'Op dit moment twijfel ik nog tussen VVD en CDA'

Coronamaatregelen

"Hoe de partijen over de coronamaatregelen denken? Daar heb ik eerlijk gezegd niet zo goed naar gekeken. Dat vind ik niet zo belangrijk. Zoals het nu gaat, gaat het goed. Die maatregelen zijn nu eenmaal nodig en zelf heb ik er weinig moeite mee. Ik richt me liever op de toekomst. Het online studeren gaat steeds beter en ik vind het niet erg om thuis te leren. Ik heb een fijn gezin en het scheelt me een hoop reistijd", lacht ze.

Belangrijk

Tegen jongeren die nog twijfelen om te gaan stemmen, wil Jennifer zeggen: "Zodra je mag, gewoon doen! Je mening kunnen uiten over je eigen toekomst is belangrijk."