Bibliotheek Hoorn houdt elke week een online Zoomsessie over een relevant digitaal thema.
Bibliotheek Hoorn houdt elke week een online Zoomsessie over een relevant digitaal thema. (Foto: Pixabay)

Bibliotheek Hoorn start Digitale Donderdag

HOORN - We zijn meer online dan ooit. En daardoor zijn up-to-date digitale vaardigheden steeds belangrijker. Digitale veranderingen blijven komen en ook criminelen worden steeds inventiever. Maar ook contact houden via de digitale snelweg is in deze tijd essentieel. Daarom maakt Bibliotheek Hoorn zich sterk voor digitale inclusie. Hoe? Met de Digitale Donderdag.

Vanaf februari deelt de bieb elke donderdag een digitale tip op de social mediakanalen. Daarnaast houdt de bieb elke week een online Zoomsessie over een relevant digitaal thema. Denk aan online winkelen, een data detox, phishing en datalekken. Want hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van pop-upwebshops? En wat kun je doen als er ergens een datalek is geweest? Maar weet je ook hoe je nepnieuws herkent en waarom er überhaupt nepnieuws is? Al deze onderwerpen komen voorbij tijdens de Zoomsessies.

Stop de ‘infocalyps’

Weleens van een ‘infocalyps’ gehoord? Volgens de Amerikaanse onderzoeker Aviv Ovadya is dat wanneer een samenleving kapot gaat door een tsunami aan nepnieuws. Het is daarom fijn als je weet hoe je nepnieuws en deepfakes kunt herkennen. In twee online Zoomsessies wordt daarom besproken waarom deze fenomenen er zijn en hoe je de ‘infocalyps’ kunt stoppen.

Uit de filterbubbel

In april start Bibliotheek Hoorn met het ‘doorprikken’ van de filterbubbel. Je hebt het misschien niet eens door, maar vaak wordt er voor jou vastgesteld wat je ziet op internet. Je komt dan in een zogenaamde ‘filterbubbel’: de informatie die je ziet is voor jou bepaald. Het internet zoekt op een slimme manier uit welke informatie bij jou past, op basis van eerder surf- en zoekgedrag. Maar welk effect heeft dat? En hoe kun je eruit komen? In deze online Zoomsessie wordt besproken hoe de filterbubbel werkt en hoe je deze bubbel doorprikt.


Meer weten over de Digitale Donderdag en aanmelden? Kijk op www.bibliotheekhoorn.nl voor meer informatie.