Jos Tensen dook de geschiedenis van Always Forward in.
Jos Tensen dook de geschiedenis van Always Forward in. (Foto: aangeleverd)

Honderd jaar Hoornse voetbalgeschiedenis in jubileumboek Always Forward

HOORN - Jos Tensen is voor het honderdjarig bestaan van Always Forward in de geschiedenis gedoken. Op zoek naar oude beelden van de voetbalclub en daarnaast heeft hij nieuwe beelden geschoten. Ze zijn te zien in het jubileumboek dat vanaf half april verkrijgbaar is.

Jos Tensen (65) heeft 25 jaar bij Always Forward gevoetbald, was drie jaar voorzitter van de vereniging en tien jaar jeugdleider. Hij kreeg de liefde voor de club met de paplepel ingegoten: zijn vader was erelid. "Mijn oom voetbalde bij Forward en zo is mijn vader er ook bijgekomen. Hij is zelf nooit zo’n voetballer geweest, maar was wel een echte Forward-man. Hij was net getrouwd toen hij gevraagd werd om in het bestuur plaats te nemen. En dat deed hij met liefde. Hij was altijd heel nauw bij de club betrokken en bleef tot zijn overlijden een echte Forward-man. Hij ging graag naar de club, sloeg geen wedstrijd over. Op zondag was het traditie om een kopje soep thuis te eten en daarna naar het eerste van Forward te kijken. Als het eens de hele nacht en dag had geregend en voetbal werd afgelast, was dat vreselijk", kan Tensen zich herinneren.

"Vanaf mijn vierde liep ik hier met mijn broers rond. Kijken naar voetbal, ballen zoeken in de bosjes en spelen in de zandbak. Ik kon niet wachten tot ik eindelijk ook op voetbal mocht. Het duurde zo lang voordat ik, op m’n tiende, eindelijk mocht voetballen. Mijn voetbaltas stond op donderdag al klaar, terwijl ik pas op zaterdag naar Forward ging. Als het een keertje niet doorging, dan was het huilen. Weer een week wachten. Een heerlijke tijd was dat."

Tensen voetbalde in het eerste van Forward. "Zo goed was ik niet hoor, maar ik heb met ontzettend plezier gevoetbald. Toen mijn zoon ging voetballen, ging hij natuurlijk ook naar Forward. We woonden bijna in Zwaag, dus hij was de enige van zijn lagere klas die hier speelde, maar dat maakte hem niks uit", vertelt Tensen. "Het mooie was vroeger dat het toen niet in je op kwam om bij een andere club te voetballen. Je bleef bij je club. Dat is de afgelopen dertig jaar wel veranderd. Mensen kiezen voor een andere reden voor een club en vertrekken ook sneller. Dat is helaas bij alle clubs zo."

Beleving

Toch is de beleving van Forward iets wat Tensen het meeste opviel toen hij bezig was met het jubileumboek. “De beleving is altijd opvallend geweest. Er is in deze club zoveel door vrijwilligers gedaan, leden die bijvoorbeeld meehielpen met het opbouwen van het clubhuis, vroeger al. Dat kwamen ze vaak met eigen gereedschap om te helpen. Eerst met het ombouwen van de barakken van de Duitsers tot eerste kantine, daarna bij het Always Forward-kwartier, van 1978 tot 1981 bij de bouw van het jeugdhonk Calimero en de sporthal en in 2003 bij de verbouwing van Calimero tot het huidige clubhuis. Maar ook het bouwen van de kleedkamers en het verbouwen en opknappen van de tribune en andere opstallen deed Forward altijd met inzet van eigen leden. Nu nog steeds! Hoe een aantal mensen bij Forward zijn handen uit de mouwen steekt, is goud waard.”

Ook langs de lijn is er volgens Tensen altijd veel beleving geweest. "Vroeger stond iedereen bij het eerste te kijken, het was echt een sociale gebeurtenis. Nu is die beleving er nog, vooral bij de jeugd. Ouders, opa's en oma's, iedereen staat aan de kant als de jeugd aan het spelen is. Forward heeft daarin ook echt een toegevoegde waarde voor de maatschappij. Nu door corona is het even anders, maar het is normaal gesproken altijd druk en gezellig.


Lees verder op pag. 20







Alles is goed geregeld, de velden zijn prima en het is een prachtige stek."

Hoornse voetbalgeschiedenis

Tensen heeft geholpen met het samenstellen met de beelden voor het jubileumboek. Hij dook met veel plezier de geschiedenis in. Het jubileumboek over honderd jaar Hoornse voetbalgeschiedenis telt tweehonderd pagina’s vol schitterende foto’s en kleurrijke verhalen. Het komt in april uit, de eerste druk is te bestellen via Always Forward.

Puzzeltocht

Ondanks de coronamaatregelen gaat de club het honderdjarig bestaan groots vieren. Samen zoals altijd, want het motto is niet voor niets: 'Always Forward zijn wij met z'n allen'. Zaterdag 3 april zal de Hoornse binnenstad in het teken van het feestelijke jubileum staan met als klap op de vuurpijl een Always Forward Jubileumtour. Dit is een puzzeltocht die de deelnemers op interactieve wijze meeneemt door het honderd jarig bestaan. De tocht leidt langs verschillende karakteristieke plekken, waar de deelnemers door het beantwoorden van vragen, uitvoeren van opdrachten of volbrengen van activiteiten punten kunnen verzamelen. De tour is openbaar en voor iedereen die mee wil doen, lid of geen lid en geschikt voor jong en oud. Deelname is gratis, het deelnameformulier is zaterdag op te halen tussen 12.00 en 14.00 uur bij het start- en eindpunt Het Huis Verloren aan de Kerkstraat 10 in Hoorn. Zondag 4 april is de prijsuitreiking via een livestream.

Meer informatie: www.alwaysforward.nl .