Impressie stationsgebied.
Impressie stationsgebied. (Foto: aangeleverd)

De Betrokken Poorter

Vervolg voorpagina

Toetsingscriteria

Fred Veerman: "In de plannen, zoals gepresenteerd door de Gemeente, worden de uitgangspunten van het Raadsbesluit van 8 december 2020 onvoldoende in acht genomen. Er zijn geen onderzoeken gedaan naar de effecten van de plannen. Er is sprake van een ingrijpende invloed van de geplande toren op de woonomgeving, en dat is nog maar één onderzoek op één locatie van het plan. De plannen van de Gemeente tonen aanmerkelijk minder woonruimte dan gewenst. Daarentegen voldoen de plannen van de Stichting ruim aan de uitgangspunten, ook wat betreft woonruimte, in het Raadsbesluit."

Onaangenaam verblijf

Fred Veerman: "Ondanks dat de plaatjes van stedenbouwkundig bureau Karres en Brands anders doen vermoeden, de zon schijnt niet altijd. Bij Hollands weer zullen de extra windeffecten en schaduw, als gevolg van hoogbouw, leiden tot onaangenaam verblijf. Op hun zogeheten 'birdview' is getracht de nieuwe situatie weer te geven De toren is op de birdview te zien met vijftien bouwlagen, maar zou in werkelijkheid tussen zestien en twintig bouwlagen beslaan. Datzelfde geldt voor de parkeergarage. Die lijkt acht bouwlagen hoog, maar moet veertien hoog zijn. De totale bouwoppervlakte lijkt er dertig procent minder. Het beeld van nabije torenkolossen tast onze prachtige binnenstad in haar diepste wezen aan. Je kunt het onomkeerbaar verprutsen. De door ons in onze brochure getoonde beelden laten duidelijk zien dat de menselijke maat in de plannen van Karres en Brands uit het oog verloren is. Wij spreken dan ook de hoop uit dat onze inbreng er mede toe mag leiden dat de plannen voor Stationsgebied Noord analoog aan de plannen van de Stichting De Betrokken Poorter zullen worden gewijzigd. Uiteraard zijn wij gaarne bereid nadere toelichting te geven op onze plannen."

Bodemgesteldheid

Fred Veerman: "De verantwoordelijke man voor dit project, die ‘ambtelijk opdrachtgever' wordt genoemd, riep te pas en te onpas dat ‘de bodem in onze stad zich niet leent voor ondergronds parkeren.' Door mijn historische kennis van dit gebied, gevoegd bij het feit dat ik van jongs af aan in de beton- en waterbouw heb gewerkt, kan ik met recht en reden zeggen dat de bewering van de ambtelijk opdrachtgever nergens op gebaseerd is. Het wemelt in dit gebied van de ondergrondse garages, fietsenstallingen etc. Denk aan de Toren en Leemhorststraat, Horizoncollege, Dijklander ziekenhuis en appartementengebouw bij het huidige busstation."

Waterpas

Het grondwaterpeil zou volgens de projectmanager in het bewuste gebied afwijken van de rest van de omgeving. Fred Veerman: "Ik zie steeds die denkbeeldige lijn tussen de onderste vloer van de parkeergarages onder het gebouw waar Ekoplaza in zit en de Toren van Hoorn voor me. Om dan in gedachten aan al die mensen uit Utrecht e.o. die aan Stationsgebied Noord werken duidelijk te maken dat het (grond)water in Westfriesland de merkwaardige gewoonte heeft om waterpas te staan. En niet met een boogje omhoog naar het Stationsgebied Noord en dan weer naar beneden naar Ekoplaza. Het Stationsgebied Noord kan dus niet te nat zijn voor een parkeergarage."


De Hoornse gemeenteraadsleden zijn op de hoogte van dit alles en zullen binnenkort met een standpunt komen namens hun partij. We blijven het volgen.


Wally Ooms