Afbeelding
(Foto: Theo Annes)

'Vliegersmonument verdient meer aandacht'

Vervolg van voorpagina


"En zeker in deze periode rond 4 mei, die ik altijd erg bijzonder vind, kom ik graag langs. En met kerst bijvoorbeeld hebben Frank en ik hier samen wat plantjes neergezet. Dat was meteen onze eerste ontmoeting", lacht Ans.


Verder heeft basisschool de Zonnewijzer in de Grote Waal het monument geadopteerd. Dat betekent onder meer dat elk jaar op 4 mei de leerlingen daar bloemen neerleggen, net als het Comité 40-45 Hoorn.

Brokstukken

Frank verzamelt allerlei informatie en materiaal rondom de vliegtuigcrash. Zo heeft 'ie een map vol krantenknipsels, foto's en informatie van verschillende websites. "Alle gegevens van de bemanningsleden heb ik in deze map zitten. En met één van de overlevenden van de crash heb ik nog lang contact gehad. In 2013, toen hij overleed, ben ik zelfs naar Amerika afgereisd om zijn begrafenis bij te wonen."


Ten slotte bewaart Frank iets heel bijzonders dat herinnert aan de gebeurtenis in Hoorn: twee brokstukjes van één van de vliegtuigen. Ingelijst, zodat ze goed beschermd zijn.

"Ik weet dat er in Hoorn nog meer mensen moeten zijn die brokstukken bewaard hebben. Ik kom graag met ze in contact. Ook mensen die foto's of ander materiaal dat met de crash te maken heeft in huis hebben en er afstand van willen doen, mogen contact opnemen." Frank is in het bijzonder op zoek naar een foto van alle graven van de omgekomen vliegers die tijdelijk op het Keern in Hoorn gelegen hebben. Deze graven zijn na de oorlog geruim en de vliegers zijn herbegraven op Margraten. Het onderzoek naar het ongeluk is volgens Frank nog lang niet voltooid. "Ik heb nu bijvoorbeeld een foto van het beschadigde huis op de Drieboomlaan en op de achterkant staat de naam van een vrouw uit Ohio in potlood geschreven. Waarom staat die naam daar? En wie is zij? Daar ben ik nieuwsgierig naar."

Facebookgroep

Frank heeft een speciale Facebookgroep gemaakt waar alles te vinden is over de crash, de bemanning en de toestellen: To Honor and Remember the 390th BG crash over Hoorn - Holland. Wie meer wil weten over dit onderwerp, kan daar dus terecht.


Wie Frank kan helpen aan foto's of andere materialen kan contact opnemen met de redactie van Hoorns Nieuwsblad. Stuur een mailtje naar redactie.hrn@rodi.nl met als onderwerp 'vliegtuigcrash'.


Namens Frank heel hartelijk bedankt.