Susanne Dekkers en Giovanna Kom voor de schilderijen, gemaakt door Peter de Rijcke.
Susanne Dekkers en Giovanna Kom voor de schilderijen, gemaakt door Peter de Rijcke. (Foto: aangeleverd)

Hoornse Stichting Unu Pikin nu volledig in Surinaamse handen

HOORN - Na bijna twintig jaar directe bemoeienis van de familie Dekkers uit Hoorn staat ‘hun’ Surinaamse stichting nu op eigen benen. In 2003 is de stichting op initiatief van Jurrian en haar man Henne Dekkers opgericht. De afgelopen twaalf jaar werd de sociale werkplaats in Paramaribo geleid naar dochter Susanne. Vorige maand heeft Susanne afscheid genomen en is zij naar Nederland teruggekeerd.

Jurrian Dekkers-Visch komt uit het onderwijs in Hoorn en Alkmaar en wilde eind jaren 90 graag iets doen voor mensen in een ander land. Via een vriendin was dat Suriname geworden. Het eerste jaar beviel zo goed, dat het geplande verblijf van ongeveer een jaar is opgerekt tot een jarenlang verblijf in het tropische land. Henne Dekkers steunde zijn vrouw en de activiteiten van de stichting liever vanuit het koelere Nederland. Dochter Susanne had al een aantal langere reizen ondernomen en wilde zich wel een tijdje bij haar moeder in Suriname voegen. Na verloop van tijd verbleven beide ouders meer in Nederland dan in Suriname en runde zij de werkplaats alleen.

De werkplaats is in 2003 gestart in een klaslokaal om oud schoolmeubilair op te knappen. Er werkte een klein groepje jongeren voor wie het een bijbaantje was, om hun school of hun leven in het internaat de bekostigen. In 2006 moest de werkplaats verhuizen naar een nieuwe locatie en werd het een echte fabriek, met ruimte voor meer activiteiten en meer mensen. Door de jaren heen kwam de focus steeds meer te liggen op ‘mensen met een beperking’. Nu komen ongeveer 25 mensen met een lichamelijke of (licht) verstandelijke beperking voor werk, stage of opvang naar de meubelafdeling, fietsenafdeling, boekenafdeling en de ondersteuningsgroep.

De dagelijkse leiding van de stichting is overgenomen door Giovanna Kom, die is uitgeleend door het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. Samen met het bestuur en de medewerkers zal zij er voor zorgen dat de activiteiten, projecten en werkzaamheden gewoon door gaan. Met de onthulling van drie schilderijen van haar vader, moeder en haarzelf, gemaakt door Peter de Rijcke, heeft Susanne Dekkers afscheid genomen van de sociale werkplaats. Dekkers: "Natuurlijk is het spannend om zoiets waar we zoveel in gestopt hebben over te dragen. Maar tegelijkertijd vind ik het heel mooi dat ons familieproject nu op eigen benen mag staan." De overdracht van de stichting is ook door de Surinaamse media niet onopgemerkt gebleven. Op de voorpagina van landelijke krant De Ware Tijd staat 'Grantangi', bedankt voor al het werk dat de familie Dekkers heeft verzet voor de mensen met een beperking in Suriname.

Dochter Dekkers blijft wel betrokken bij de activiteiten in Suriname. De Surinaamse stichting wordt als sinds 2006 ondersteund door de vrijwilligers van de Nederlandse steunstichting. Ook gaat het inzamelen van fietsen en andere materialen door moeder Dekkers, nu met hulp van Susanne, gewoon door.

Steunen kan via NL08RABO0309986109 of door donaties in natura. Neem dan contact op via stichtingunupikin.nederland@gmail.com of 06-33810897.

Giovanna en Susanne voor de sociale werkplaats.