Esmeralda en Jack bij de Vlinderrots in Hoorn. "Dit is gewoon niet te verkroppen. Het monument moet hersteld worden."
Esmeralda en Jack bij de Vlinderrots in Hoorn. "Dit is gewoon niet te verkroppen. Het monument moet hersteld worden." (Foto: Theo Annes)

'Deze steun neemt wat kopzorgen weg'

HOORN - Esmeralda Ketting-Krooder uit Den Helder is een inzamelingsactie gestart voor het herstel van de Vlinderrots in Hoorn. De rots, het herinneringsmonument voor geweldslachtoffers, in het Noorderplantsoen werd vorige week binnen een paar dagen twee keer vernield. "Ik heb geen idee hoeveel het herstel gaat kosten, maar ik kan het gewoon niet over mijn hart verkrijgen dat de Nadine Foundation hiervoor moet opdraaien", vertelt Esmeralda.

Inzamelingsactie voor herstel Vlinderrots

Dinsdagavond 11 mei kreeg Esmeralda het slechte nieuws over de vernieling te horen van Wanda Beemsterboer van de Nadine Foundation, de stichting die de Vlinderrots in 2014 oprichtte. "Ik kreeg meteen een koude rilling over me heen, dit wil je gewoon niet meemaken", aldus Esmeralda. "Ik ga er geregeld naartoe. Het is een mooie plek om mijn vader te herdenken." De vader van Esmeralda is Huib Krooder. Hij kwam bij een gewapende overval in zijn avondwinkel in Amstelveen in 2007 om het leven. "Mijn zoon heeft tijdens de onthulling van het monument de vlinder met de naam van zijn opa op de rots gemonteerd. Waar die vlinder nu is? Ik heb geen idee." Na de tweede vernieling dinsdagnacht zijn vrijwel alle vlinders, met daarop de namen van geweldslachtoffers, verdwenen. Twaalf zijn er door de politie in beslag genomen na de aanhouding van de dader. De andere 21 vlinders zijn spoorloos. "Dit is gewoon niet te verkroppen. Het monument móet daarom hersteld worden. Dat is voor ons als nabestaanden heel belangrijk." Esmeralda heeft de afgelopen dagen alle scholen in Hoorn benaderd met de vraag of ze, middels een actie, mee willen helpen om geld in te zamelen. "Dat heeft heel veel positieve reacties opgeleverd. Sommige scholen hebben zelfs al toegezegd dat ze meedoen! Ook heb ik de gemeente Hoorn gevraagd of zij iets kunnen betekenen. Van de Rotary Hoorn hebben we een donatie van maar liefst 250 euro ontvangen. Geweldig."

Zorgen

Jack Keijzer uit Hoogkarspel kreeg het slechte nieuws ook van Wanda te horen. De naam van zijn zoon Pascal stond ook op één van de vlinders. "Ik was echt in shock toen ik het hoorde", blikt Jack terug. "Het was die dag ook nog eens de overlijdensdag van onze andere zoon, Remy. Ik hoopte dat het geen persoonsgerichte actie was, dat had ik heel erg gevonden. Tot mijn grote opluchting was daar gelukkig geen sprake van. Dat het om een verwarde man uit Dronten gaat die de rots vernield heeft, maakt het iets minder dramatisch in mijn ogen. Natuurlijk had hij ervan af moeten blijven, maar het is duidelijk dat deze man gewoon hulp nodig heeft. Daarom vind ik het zo treurig dat de GGZ niet thuis geeft. Ze hoeven hem niet meteen op te nemen, maar ze kunnen toch wel íets doen? Hij moet gehoord worden. Deze man schreeuwde nota bene zelf om hulp! Ik ben ervan overtuigd dat hij geen idee had van de betekenis van de Vlinderrots. Hij heeft het puur als doelwit gebruikt om zijn boosheid op af te reageren. Ik weet bijna zeker dat die tweede vernieling ook door hem gedaan is. Maar als hij niet geholpen wordt, wat zal dan zijn volgende stap zijn? Daar maak ik me zorgen over. Voor hetzelfde geld gaat hij de volgende keer iemand te lijf met een bierflesje of een mes, met alle gevolgen van dien. Ik vind het schrijnend dat deze man dinsdag weer is vrijgelaten, kennelijk zonder gezien te zijn door een GGZ."

Reactie GGZ

Joke Bart, woordvoerder van GGZ Noord-Holland-Noord, licht de werkwijze in Noord-Holland Noord toe. "Er zijn er goede afspraken gemaakt tussen partijen die zich inzetten voor de zorg en veiligheid in de regio, met de ambulancedienst, politie, ziekenhuizen en de crisisdienst ggz. Wij werken ook nauw samen. Als bijvoorbeeld de politie vermoedt dat er sprake is van psychiatrische klachten, wordt er een beoordelingsverzoek gedaan aan de crisisdienst GGZ. Er wordt altijd gehoor gegeven aan zo’n verzoek, 24/7. Ook als iemand niet bekend is bij de GGZ. Niet alle situaties met verward gedrag leiden tot een beoordelingsverzoek van de geestelijke gezondheidszorg, zoals bijvoorbeeld afwijkend gedrag veroorzaakt door dronkenschap of drugsgebruik."

"Een straf heeft weinig zin", gaat Jack verder, "maar het zou goed zijn als deze man in gesprek zou gaan met de Nadine Foundation zodat hij kan zien dat hij de nabestaanden tot op het bot geraakt heeft. Hopelijk kan hij dan oprecht zijn spijt betuigen en vertellen waarom 'ie gedaan heeft wat 'ie gedaan heeft."

Jack is blij met de steunactie van Esmeralda. "Dat geeft alle nabestaanden én de Nadine Foundation een steun in de goede richting en neemt wat kopzorgen weg."

Lees verder op pag. 3






Ik weet dat veel nabestaanden met een zekere regelmaat naar de rots komen om een stukje troost te vinden. Wanneer ik naar Hoorn ga, ga ik er altijd even naartoe om een bosje bloemen neer te leggen en om op het bankje even te mijmeren. Wat ik heel bijzonder vind is dat de Vlinderrots ongeveer in het midden staat tussen het ziekenhuis, de plek waar Pascal geboren werd, en de begraafplaats aan de Berkhouterweg waar hij begraven ligt. Het is een monument van grote betekenis voor velen dat zeker weer hersteld moet worden."

Wie een steentje bij wil dragen aan het herstel van de Vlinderrots, kan een bedrag doneren via www.steunactie.nl/actie/de-vlinderrots .