Inbussleutel nr. 9

Het vaarseizoen was geopend en wij wilden varen. Na dagen van kou en regen was daar eindelijk een mooie avond. Omdat voorzichtigheid op een boot geen overbodige luxe is, controleerden we het oliepeil. Dat in de keerkoppeling was veel te laag. Nader onderzoek wees uit dat de olie-aftapplug los zat. Hoe dat kan, is een ander verhaal en dat zal ik u besparen. De olie die erin zat, is er met dezelfde vaart dus weer uit gelopen. De deskundige zei dat het allemaal wel meeviel, maar daar schiet je als columnist natuurlijk niets mee op. Ik houd het er liever op dat wij tijdens onze laatste vaartocht door het oog van de naald zijn gekropen.

Nu hebben wij van alles aan boord, maar een fles motorolie ontbrak. En omdat een mens het noodlot nu eenmaal niet moet opzoeken, kwam van varen niets meer. Voor je het weet ligt heel die keerkoppeling aan flarden en dan ben je verder van huis.

Ik hoorde een hoop gemopper


De volgende avond stapten wij weer aan boord. Deze keer gewapend met een fles olie en een etui vol gereedschap. Mijn schipper verdween in het motorruim en al snel hoorde ik een hoop gemopper. ‘Nummer 10 past niet’, zei hij, ‘en nummer 8 ook niet.’

Ik zuchtte. Soms zijn de dingen zo voor de hand liggend. ‘Dan neem je de 9’, zei ik zo rustig mogelijk. Maar die had hij niet. Op tafel lag een hele set glimmende inbussleutels, van klein naar groot, van 1,5 tot 10 mm, maar geen 9. En ook geen plaatsje waar die 9 had kunnen zitten. Dus gingen wij weer naar huis.

Op internet bekeek ik meerdere sets inbussleutels. Ja, een mens weet van te voren niet waar ie zich allemaal mee bezig kan houden. In geen enkele set zat een nummer 9. Het was alsof nummer 9 niet bestond en dat was een angstaanjagende gedachte. Er drong zich een liedje aan mij op: ‘Love Potion Number Nine’. Vanaf dat moment zat het in mijn hoofd en zie het er dan maar weer eens uit te krijgen.

Uiteindelijk vonden wij een nummer 9. Niet in een set, maar helemaal in zijn eentje. Twee dagen later lag het pakketje op de deurmat. Wij weer naar de boot, met onze nieuwe inbussleutel. Zo blij als kleine kinderen. Maar, en u zult het niet geloven, hij paste niet! Hij had kunnen passen als het inbussleutel nummer 9 was geweest, maar het was inbussleutel nummer 10. Het stond er nota bene duidelijk op. Ze hadden ons de verkeerde gestuurd. 'Love Potion Number Nine' galmde steeds luider door mijn hoofd.

Een foutje

De volgende dag belde ik met de leverancier. De lieve meneer aan de andere kant van de lijn stelde mij gerust. Nummer 9 bestond. Hij had een hele doos op voorraad, maar ze hadden een foutje gemaakt. En jawel, de volgende dag konden wij inbussleutel nummer 9 in ons leven verwelkomen. Maar, er werd windkracht 6 tot 7 voorspeld en zelfs met een gesmeerde keerkoppeling aan boord blijven we dan maar liever in de haven.