Myshayro, Ton en chauffeur Jan.
Myshayro, Ton en chauffeur Jan. (Foto: aangeleverd)

'Respect voor oud-papierophalers'

HOORN - Circa 75 procent van al het papier en karton dat in Nederland wordt gebruikt, wordt weer ingezameld en gerecycled. Oud papier en karton zijn de belangrijkste grondstof voor nieuw papier en karton. Het ophalen gebeurt door verschillende teams die daarmee de clubkas kunnen spekken en gelijktijdig een bijdrage leveren aan papier-recycling.

Door Wally Ooms

Myshayro, Ton en chauffeur Jan, de oud-papierophalers van dienst, verrichten hun fysiek zware arbeid ogenschijnlijk met speels gemak. Voor een zeer bescheiden vergoeding gaan de mannen in uiteenlopende wijken periodiek aan de slag om het oud papier op te halen, waar vervolgens een uitbetaling op volgt op basis van gewicht. Er wordt betaald per ton en de prijs die ervoor uitgekeerd wordt is van allerlei factoren afhankelijk. De uitbetaling gaat naar verschillende Hoornse verenigingen en stichtingen, waaronder enkele voetbalclubs.

Maar daar hebben de drie mannen nu even geen boodschap aan. Gehuld in speciale verkeershesjes vanwege de veiligheid, worden in de speciale vrachtwagen van Roele de Vries de pakken met oude kranten, tijdschriften, folders, brieven, drukwerk en karton in de laadklep gegooid. Chauffeur Jan verricht naast het rijden ook het opladen van de veelal grote stapels die in de wijken op vele plaatsen worden neergezet.

Geen piepschuim

Ton: "Vaak zien de stapels er goed uit en kan het zo de wagen in, maar met grote regelmaat moeten we toch gaan selecteren. Vooral piepschuim moeten we er uit halen. Dat is funest voor de verwerking en er is ons dan ook op het hart gedrukt dat we alles wat polystyreen is, beter bekend als tempex of piepschuim, niet meenemen. Het liefst zien we dozen waarin het oud papier en karton goed verpakt is. Bij voorkeur niet in plastic zakken. Het wordt wel meegenomen, maar het betekent een langere verwerkingstijd voor het recyclen."

Pizzadozen

Myshayro, de sportief ogende en nog jonge papierophaler: "Bij pizzadozen moeten we ook altijd uitkijken, want het gebeurt regelmatig dat daar nog stukken pizza in zitten en dat hoort natuurlijk niet thuis tussen het oud papier. Het fijnst is het als de pakken met kranten en karton niet te groot en dus te zwaar zijn, zonder losliggende stukken papier en dergelijke, want die waaien zo weer de straat op."


Het oud papier wordt eenmaal in de twee weken opgehaald door Roele de Vries en door vrijwilligers van diverse plaatselijke verenigingen. Op de ophaalkalender van HVC is te zien wanneer uw adres aan de beurt is. Myshayro, Ton en Jan zien uw goed verpakte bijdrage graag tegemoet.