Klachten? Kijk op hooikoortsalert.
Klachten? Kijk op hooikoortsalert. (Foto: Rawpixel Ltd.)

Klachten voorspellen met hooikoortsalert

REGIO - Het nieuwste platform van de makers van Griepalert.nl brengt de hooikoortsverwachtingen per postcode nauwgezet in beeld. Het speciaal ontworpen algoritme berekent hoe goed of slecht de buitensituatie is én welke dagen mensen het best naar buiten kunnen gaan om bijvoorbeeld een wandeling te maken.

Veel mensen ervaren hooikoortsklachten vanaf april tot en met september. De klachten worden veroorzaakt door rondvliegend stuifmeel afkomstig van bomen, planten en grassen. De berekening van hooikoortsalert gaat volgens een scoresysteem dat kijkt naar de luchtvochtigheid, neerslag, temperatuur en windkracht. De kleurcodes geven aan hoe gunstig het buiten is voor iemand met hooikoortsklachten. En wordt er ook gekeken hoe goed het weer in algemene zin is. Bijvoorbeeld bij veel neerslag zijn er wél weinig pollen in lucht, maar is het niet lekker om buiten te zijn.

Code groen: het is gunstig weer om lekker buiten te zijn. Weinig pollen in de lucht, een aangename temperatuur en tevens weinig tot geen neerslag.

Code oranje: iemand kan mogelijk hooikoortsklachten ervaren als ze naar buiten gaat. Tevens kan het weer wat wisselvallig zijn zoals lage temperaturen of matige neerslag.

Code rood: het is géén goede dag om buiten te zijn. Of het regent en is ijskoud of het weer zorgt voor extra verspreiding van pollen in de lucht.

Met de hooikoortstest onderzoekt men zelf welke klachten mogelijk hooikoorts als oorzaak hebben en hoe deze klachten worden verlicht. Omdat de symptomen veel overeenkomen met bijvoorbeeld een verkoudheid, wordt altijd geadviseerd voor overleg met drogist of huisarts. Lees ook welke behandeling en tips werken bij jeukende ogen of niesbuien.