Kunstenaar Jos Beurskens bij zijn Madonna.
Kunstenaar Jos Beurskens bij zijn Madonna. (Foto: aangeleverd)

Beeld Madonna blijft in Hoorn

HOORN - Het beeld ‘Madonna’ van kunstenaar Jos Beurskens heeft de afgelopen week de gemoederen behoorlijk beziggehouden. Na plaatsing op het Visserseiland vond een aantal wandelaars het beeld zo aanstootgevend dat ze het nodig achtten om de gemeente te vragen het beeld zo snel mogelijk te verwijderen.

Stichting In Den Beginne, verantwoordelijk voor plaatsing, zag zich vervolgens genoodzaakt het fragiele beeld weg te halen. De kans op vandalisme werd als een te groot risico gezien. Pop-up museum Expoost aan de Roode Steen bood daarna aan om het beeld in de eigen beeldentuin een prominente plek te geven. Het beeld is vanaf 12 juni daar te bewonderen.

Op social media waren felle discussies tussen voor- en tegenstanders. Waar de tegenstanders het beeld aanstootgevend vonden en niet geschikt voor jeugdige kijkers, toonden kunstliefhebbers zich geschokt dat een beeld zo gemakkelijk slachtoffer kon worden van enkele negatieve reacties. Joke van der Meij, een van de initiatiefnemers van Expoost: "Natuurlijk kunnen smaken verschillen. Ik snap best dat niet iedereen gecharmeerd is van dit beeld. Maar het moest weg omdat kinderen ervan zouden schrikken. Ik vraag me af of dit argument wel klopt. Kinderen zien tegenwoordig wel engere dingen op internet. Maar het lijkt onderdeel van iets groters, een hetze: het is kunst en het is afwijkend. Dan gaat een deel van de goegemeente roeptoeteren dat het schandalig is, belachelijk, elitair, het kost belastinggeld. Kunst mag schuren, ontregelen, juist om ons aan het denken te zetten, om andere gezichtspunten te laten zien."

Ron Dol, mede-initiatiefnemer van Expoost: "Er zit een verhaal achter elk kunstwerk. Het is mooi om dat verhaal te leren kennen, maar je kan ook je eigen verhaal maken. Laat je fantasie maar gaan. Dat mensen dat doen lees je ook in alle reacties. Waar de kunstenaar zelf het verhaal van de lijdende Madonna, de moeder van Jezus Christus, op een eigentijdse manier heeft willen vormgeven, roept het beeld bij anderen associaties op met geweld. Maar ook zijn er mensen die het een heel mooi beeld vinden, die genieten van de kwetsbaarheid en de brute schoonheid."

Expoost, Roode Steen 15 in Hoorn. Open van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.