De Hoornse gemeenteraad beslist dinsdag 15 juni over de restauratie en vernieuwing van het Westfries Museum.
De Hoornse gemeenteraad beslist dinsdag 15 juni over de restauratie en vernieuwing van het Westfries Museum. (Foto: Benno Ellerbroek)

Vernieuwd Westfries Museum is investering in Hoornse toekomst

HOORN - De Hoornse gemeenteraad beslist dinsdag 15 juni over restauratie en vernieuwing van het Westfries Museum. Een duivels dilemma, aldus raadslid vanwege de financieel moeilijke tijden, maar het uitgestelde funderingsherstel en het vervallen van de rijkssubsidie van 2,5 miljoen euro maken de beslissing urgent. Hoe denken de partijen in de stad hierover?

OSH-voorzitter Rien van Drongelen (Hoornse Ondernemersvereniging) ziet het als een investering in Hoorn: “Samen maken we de stad: winkels, horeca en cultuur. De vernieuwing van het museum draagt bij aan een toekomstbestendige en levendige binnenstad. Dat zorgt voor meer bezoekers en daar heeft iedereen baat bij.”

Ook Oud Hoorn-voorzitter Jaap van der Hout onderstreept het belang van vernieuwing van het museum - niet alleen vanwege het behoud van het monumentale erfgoed op de Roode Steen: “Hoorn zou meer stad moeten worden, is het devies. Dan moet je imago op orde zijn, daar hoort een museum als het Westfries Museum bij. Met twee of drie publiekstrekkers, speel je Hoorn in de kijker: cultuurtoerisme is een sterke economisch troef. Daarom is vereniging Oud Hoorn voor vernieuwing van het Westfries Museum, waarbij variant 4 economisch het aantrekkelijkst is. Deze zorgt voor de meeste groei.”

Baat bij een levendige stad

Het plan voor vernieuwing van het Westfries Museum betreft vier varianten. Bij alle is sprake van funderingsherstel en verbeteren van de toegankelijkheid. Bij variant 1 gaat het museum er qua tentoonstellingsruimte op achteruit; in variant 3 en 4 wordt extra ruimte gecreëerd voor tijdelijke exposites in de kelder. Dat levert een groei op van 45.000 naar 70.000 bezoekers per jaar, wat ook winkeliers en horeca ten goede komt, zegt Frank Wiese, vertegenwoordiger horecaondernemers Roode Steen: “We hebben allemaal baat bij een levendige stad. De terrassen op de Roode Steen laten dat momenteel goed zien. Alles gaat weer open, we moeten klaar zijn voor de toekomst. Een investering in het museum, daar heeft de hele stad wat aan.”

Het verhaal van Hoorn

De verwachtte bezoekersgroei komt ook door een nieuw museaal concept. "Dat biedt meer dan economische kansen,” zegt Wouter Hakhoff, vertegenwoordiger van Cultuur Hoorn. "Het Westfries Museum is een belangrijke verhalenverteller van de stadsgeschiedenis. De discussie over JP Coen betreft de identiteit van Hoorn. Het kunnen blijven vertellen van het verhaal over de Gouden Eeuw en hierop reflecteren vraagt investering. Met een uitbreiding van het museum investeert je in het verhaal van Hoorn - met dat verhaal blijven wij de stad ook aantrekkelijk maken voor bezoekers.”


Lees meer: www.wfm.nl/toekomst