Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Zomerschool voor kwetsbare kinderen

HOORN - Vanuit de NPO-gelden (Nationaal Programma Onderwijs van het Ministerie van Onderwijs in verband met de aanpak van leer- en ontwikkelachterstanden bij leerlingen, ontstaan tijdens de corona-periode) organiseert stichting Penta in Hoorn voor leerlingen van haar scholen een zomerschool van maandag 26 juli tot en met vrijdag 13 augustus. Het doel is om vooral voor leerlingen uit kwetsbare of risicovolle milieus een leerzaam en ontspannen aanbod te verzorgen tijdens de zomervakantie. 

Het wordt een boeiend programma waarin zowel aandacht wordt besteed aan taal, (begrijpend) lezen en rekenen als aan cultuur, sport en spel en leuke uitjes. Penta biedt kinderen hiermee een steuntje in de rug tegen de vakantiedip en helpt hen om goed voorbereid het nieuwe schooljaar in te gaan. Het aanbod 'zomerschool' geldt voor kinderen uit de groepen 1 tot en met 8, dus ook voor kleuters. Het gaat vooral om kinderen die extra zijn benadeeld door de effecten van de corona-lockdowns. Vaak zijn die al goed in beeld bij de leerkrachten, intern begeleiders en schoolleiders. Het zijn kinderen die nauwelijks of geen ondersteuning ontvangen in hun thuissituatie. Of leerlingen die in hun ontwikkeling ernstig zijn getroffen door de coronaonderbrekingen in hun schoolloopbaan. Alle Penta-leerlingen kunnen zich aanmelden voor de zomerschool, maar bij de inschrijving krijgt de aanmelding van leerlingen van specifieke 'achterstandscholen' prioriteit. 


De zomerschool wordt georganiseerd op een centrale plek: basisschool Het Kompas, De Huesmolen 61 in Hoorn. Bij de opzet wordt uitgegaan van een deelname van 105 kinderen. Voor kinderen die van grotere afstand naar Het Kompas moeten komen, wordt busvervoer geregeld. Er ontstaan twee opstapplekken: in de Kersenboogerd en in de Grote Waal. Precieze opstaplocaties worden nader bepaald. Voor alle Penta-medewerkers is een informatiebulletin uitgegeven. De ouders ontvangen (via elke school) aparte informatie. Daarin staat ook vermeld op welke wijze zij hun kind kunnen aanmelden. Dat gebeurt via een digitale link. Per kind wordt een persoonlijke bijdrage gevraagd van dertig euro. Dat bedrag wordt achteraf teruggegeven als het kind de volledige periode heeft deelgenomen aan de zomerschool. Feitelijk is deelname dus gratis mits het kind steeds aanwezig is.