Wiek Luza neemt afscheid van Pisa.
Wiek Luza neemt afscheid van Pisa. (Foto: aangeleverd)

Vertrek Wiek Luza van Inloophuis Pisa

HOORN - Deze zomer neemt Wiek Luza na twaalf jaar afscheid van ’haar’ inloophuis Pisa. Woensdag 28 juli was haar laatste werkdag. 

In twaalf jaar was zij het gezicht van Inloophuis Pisa en verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen van het inloophuis. Met haar team van vrijwillige gastvrouwen en gastheren en deskundige activiteitenbegeleiders heeft zij het inloophuis gemaakt tot wat het nu is: een warme, bekende en gewaardeerde plaats voor mensen die geconfronteerd worden met kanker, en hun naasten en nabestaanden. Wiek verzorgde ook de basis- en vervolgtrainingen en begeleidde een aantal gespreksgroepen voor lotgenoten. Het vertrek van Wiek is een aderlating voor Inloophuis Pisa. Gelukkig is er veel vertrouwen in haar opvolger Susanne Dekkers, die deze maand is gestart als nieuwe coördinator. Susanne vervulde eerder een aantal leidinggevende rollen bij maatschappelijke organisaties.

Leven vieren

De afgelopen periode maakte Wiek zich sterk voor het belang van inloophuizen in het algemeen en voor dat van Pisa in het bijzonder. “De diagnose kanker komt als een mokerslag binnen en de grond lijkt onder je voeten weg te slaan. Dan is het van groot belang om een plek te vinden waar je erkenning en herkenning vindt voor de maalstroom aan emoties waarin je dan terecht kunt komen. En dan blijkt Pisa een huis waar het veilig is, waar een team van bezielde medewerkers zorgt voor warmte, betrokkenheid, deskundigheid en kwaliteit. Met aandacht voor de persoonlijke behoeften van de bezoeker richten wij ons op het hervinden en vergroten van diens veerkracht en regie om zo goed als mogelijk de draad van het leven weer te kunnen oppakken. In de afgelopen jaren is het ons gelukt om met elkaar een plek te creëren waar, ondanks de heftigheid en intensiteit van alle verhalen en ervaringen, toch ook altijd plaats is voor lichtheid, plezier en waar gepast ‘het leven vieren’", aldus Wiek.


Jaarlijks maken honderden bezoekers uit Westfriesland gebruik van de mogelijkheid om binnen te lopen of deel te nemen aan activiteiten bij Inloophuis Pisa. Pisa biedt onder meer lotgenotencontact, ontspanningsmassage, yoga, creatieve activiteiten , gerichte cursussen en informatiebijeenkomsten. Voor kinderen en jongeren zijn er aparte activiteiten: Kindertijd en Chill@Pisa. Pisa draait grotendeels op vrijwilligers en is voor 75% afhankelijk van donaties en giften. Inloophuis Pisa is gevestigd aan de Draafsingel 59 in Hoorn. www.inloophuispisa.com