Afbeelding
Foto: vincentdevriesfoto.nl

Manifest voor Hoornse kunst en cultuur

Algemeen

HOORN - De Hoornse politieke partijen GroenLinks, ChristenUnie, D66 en fractie Tonnaer willen kunst en cultuur weer ‘het podium’ geven dat het verdient in Hoorn. Hiervoor hebben zij een manifest opgesteld.

“Wij zijn geschrokken van de conclusies uit het Rekenkamerrapport van eerder dit jaar (Cultuurbeleid gemeente Hoorn, januari 2021, red.). Hierin komt duidelijk naar voren dat de gemeenteraad afgelopen jaren zeer weinig aandacht heeft gehad voor de kunst - en cultuursector”, zegt GroenLinks-raadslid Patricia Kusters. “En dat terwijl juist de afgelopen periode nog maar eens extra onderstreept hoe kwetsbaar de sector is. Kunst- en cultuuractiviteiten zijn tegelijk voor veel inwoners een extra groot gemis gebleken in de coronatijd”, vult Arwin Rood aan, fractievoorzitter van D66.

In gesprek met een aantal betrokkenen uit de sector ontstond het idee om een ‘politiek manifest’ op te stellen. “Om als politieke partijen aan te geven richting de kunstenaars en de culturele aanbieders, dat wij gezamenlijke waarden delen, deze zien en hierover in gesprek willen komen en blijven. Kunst en cultuur verbindt, inspireert en draagt bij aan (de vorming van) identiteit. Dit dwing je niet af, het ontstaat. Het enige dat vanuit de overheid nodig is, is ruimhartig faciliteren, en lef”, zo stellen de schrijvers.

“In het manifest onderstrepen wij wat voor de sector hoogstwaarschijnlijk al een open deur is: kunst en cultuur is inclusief, verbindend en innovatief. Het is er al. Wij willen dit richting de stad, in onze verkiezingsprogramma’s en richting andere politieke partijen als basis meegeven. Zwart op wit”, zegt fractievoorzitter van de ChristenUnie Kees Maas.