De kunstenaars van het Atelier van de Baanbreker in Enkhuizen mogen hun werken laten zien in De Boterhal in Hoorn.
De kunstenaars van het Atelier van de Baanbreker in Enkhuizen mogen hun werken laten zien in De Boterhal in Hoorn. Foto: Foto Hoekstra

Nieuwe tentoonstelling in De Boterhal in Hoorn: Baanbrekend

Algemeen

HOORN - In samenwerking met De Baanbreker in Enkhuizen haalt Kunstenaarsvereniging Hoorn e.o. outsiderkunst naar binnen, expositieruimte De Boterhal in. Iedereen is tot en met zondag 5 september van harte welkom om de schilderijen en het driedimensionale werk van de kunstenaars te komen bekijken. "Zo maken we van elke bezoeker een insider", zegt lid van de kunstenaarsvereniging en tentoonstellingscommissie Jeannette Plantenga. "Eigenlijk zijn we allemaal outsider." De expositie is 17 augustus van start gegaan en zondag 22 augustus staat de officiële opening op het programma.

Wanneer je de tentoonstellingsruimte van De Boterhal binnenloopt, word je als bezoeker direct 'onderdeel' van de expositie. "Ik heb ervoor gekozen om de werken niet allemaal aan de muur te hangen, zoals je meestal verwacht bij een tentoonstelling", legt Jeannette uit. "De meeste werken hangen nu door de ruimte heen; ze zijn bevestigd aan de balken. Bezoekers kunnen nu letterlijk tussen de kunstwerken lopen waardoor ze deelgenoot, insider, worden. Ook dat is 'baanbrekend' te noemen", lacht ze. "Hoe is het om als outsider de tentoonstelling als insider te kunnen beleven? Wat hebben de kunstenaars jou als bezoeker hierover te vertellen? Daar gaat het in deze tentoonstelling over. En natuurlijk heb ik geprobeerd om alle werken tot hun recht te laten komen."

Psychische kwetsbaarheid

Outsiderkunst is een verzamelnaam voor kunstwerken die om verschillende redenen buiten het reguliere circuit van academische opleidingen, galeries en musea vallen. De makers van deze tentoonstelling zijn mensen met een psychische kwetsbaarheid of een beperking. De Baanbreker biedt professionele begeleiding aan deze mensen. Persoonlijke ontwikkeling en meedoen staan daarin centraal. In één van de projecten, het Atelier, wordt daarvoor kunst ingezet. "De kunst is bij ons niet een therapeutisch middel", legt Doreen Orsel van de Baanbreker uit. "Onze kunstenaars komen naar het Atelier voor laagdrempelige dagbesteding waarbij zij hun talent inzetten, zich hierin ontwikkelen en elkaar ontmoeten. Bezig zijn met waar je goed in bent, dat is uiteindelijk voor iedereen belangrijk. Deze vorm van dagbesteding zorgt voor structuur, sociale contacten en draagt zo bij aan het welzijn." 

Explosie

Magda Frandsen - gastcurator en secretaris van Kunstenaarsvereniging Hoorn e.o. - vult aan: "Wij werken graag samen met ander culturele en maatschappelijke organisaties. Ik ontmoette een tijdje geleden Doreen en zo kwamen we op het onderwerp outsiderkunst en dat die wat meer onder de aandacht mag komen. Het idee voor een tentoonstelling heb ik vervolgens bij de Tentoonstellingscommissie neergelegd en die vonden het ook een goed plan. In de periode rond de Hoornse kermis hebben wij onder de titel 'Explosie' altijd een expositie die totaal anders is dan anders. En daar past deze tentoonstelling heel goed in. Ik vind het mooi dat de kunstwerken nu een groot podium krijgen, dat verdienen deze kunstenaars. Er zijn zoveel mensen met een psychische kwetsbaarheid en daar maak ik me graag hard voor. Het onderwerp staat overigens heel dicht bij mezelf, want in het verleden heb ik zelf ook gebruikgemaakt van de GGZ."

Blij en trots

Wendy Veerbeek van de Baanbreker: "Dat de mensen die bij ons kunst maken nu de mogelijkheid krijgen om in De Boterhal te exposeren is heel waardevol, al vinden sommigen het ook heel spannend. Het maakt ze in ieder geval blij en trots. Het is de eerste keer dat ze op deze manier hun werk kunnen laten zien. Regelmatig hangen er schilderijen bij RCO De Hoofdzaak of bij WerkSaam. En natuurlijk wordt er ook werk van hen in de winkel van de Baanbreker verkocht, maar op deze manier exposeren is natuurlijk anders. Elke kunstenaar wil dat zijn werk gezien wordt, wat je achtergrond ook is."

Reserveren voor opening

De opening vindt plaats op zondag 22 augustus om 16.00 uur en wordt verricht door museum-educator Liesbeth Water. Zij traint rondleiders over dit onderwerp in de Amsterdamse Hermitage, waar permanent een speciale afdeling van deze kunstvorm is ingericht. In haar doctoraalscriptie 'Outsider Art als voertuig voor inclusie' onderzoekt zij bovendien aan de Universiteit van Amsterdam wat de optimale vorm van educatie is als het gaat om zichtbaar maken van Outsider Art bij het publiek. In verband met het op 22 augustus nog beperkt toegestane aantal aanwezigen is reserveren voor deze opening noodzakelijk. Dat kan per mail naar info@boterhal.com onder vermelding van het aantal personen en met vermelding van telefoonnummer.

Zondagmiddagsalon

De deelnemers van deze tentoonstelling presenteren zich in de Zondagmiddagsalon op 29 augustus van 15.00 tot 17.00 uur. Wie daarbij aanwezig wil zijn, kan reserveren via info@boterhal.com.

Deelnemende kunstenaars

Acryl op doek: Bert van Baar, Larissa Böhm, Bernard van den Bos, Barry Gol, Yvonne Meijer, Nina Renes Kale, Jojanneke Steijger, Chris Wolthers, Julia Zagoel.

Pentekening: Dirk-Jan Griekspoor

Olieverf op doek: Piet Buijsman, Marcel de Jong, Marjo Moerman, John Wallaart, Josje Wildeboer.

Driedimensionaal: Wilma van den Berg (keramiek), Tineke Sminia (keramiek en olieverf op doek), Madeleine Soute (objecten), Eric Stavenuiter (sculpturen).

De Boterhal, Kerkplein 39 in Hoorn. Open: dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Vrij entree. Meer informatie: www.boterhal.com .

Afbeelding
Afbeelding