Nizar Alayoubi is in de aula van de Oscar Romero, klaar voor zijn partij in de vierde ronde. Hij schaakt bij een mooi decor: de Hoornse stoomtram.
Nizar Alayoubi is in de aula van de Oscar Romero, klaar voor zijn partij in de vierde ronde. Hij schaakt bij een mooi decor: de Hoornse stoomtram. Foto: aangeleverd

Schaken voor de stoomtram in Hoorn

Algemeen

HOORN - Ze kwamen uit alle delen van het land: de schakers op het Oscar Romero Open Hoorns. Liefst 104 spelers (door de coronamaatregelen het maximum) waren het afgelopen weekeinde actief op het kampioenschap, waarvan de beste van de Noordhollandse Schaakbond zich plaatste voor de voorronde van het NK.

Het evenement had zelfs een internationaal tintje met de deelname van Nizar Alayoubi. Gevlucht uit Syrië woont hij alweer enkele jaren in Westfriesland en is lid van de Hoornse schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn, de organisator van het weekendtoernooi. Nizar hielp mee bij het opbouwen van de speelzaal en ook het opruimen na afloop en deed mee in groep C. In zes partijen kwam hij tot een goede score van twee overwinningen, twee remises en twee nederlagen.

Nieuw was dat zes liveborden werden gebruikt. Via een twitchkanaal analyseerden topspelers van Caïssa-Eenhoorn de zetten. De 24-jarige Amsterdammer Hing Ting Lai won het kampioenschap. Martijn Monteban (routinier in het sterkste bondsteam van Caïssa-Eenhoorn) werd met een halfje minder tweede en Eline Roebers (wereldkampioene bij de meisjes tot en met 14 jaar) en Nico Zwirs deelden de derde plaats.