De stichting wil de begraafplaats in ere herstellen. Veel graven moeten opgeknapt worden.
De stichting wil de begraafplaats in ere herstellen. Veel graven moeten opgeknapt worden. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Open Monumentendag: historische begraafplaats aan het Keern

Vervolg van voorpagina

Via hun telefoon kunnen inwoners en bezoekers van Hoorn de code scannen en de verhalen lezen over Hoorn in de Tweede Wereldoorlog, op de locaties waar de gebeurtenissen zich hebben afgespeeld. Wethouders Bashara bevestigt tijdens Open Monumentendag bij het monument van de Grote Kerk de laatste QR-code, waarmee de QR-coderoute officieel in gebruik wordt genomen. Deze route leidt dus ook langs de begraafplaats.

Poort wordt gesloten

Op de plek waar tot 1960 de ingang van de begraafplaats was, heeft de stichting onlangs weer een poort gerealiseerd die vanaf de weg op het Keern een mooie doorkijk geeft. "Op die plek stond voorheen een gemetselde muur; door het ijzeren hekwerk is de begraafplaats meer zichtbaar geworden. Deze poort wordt niet gebruikt als ingang en daarom komt burgemeester Nieuwenburg de poort op Open Monumentendag definitief sluiten. Rapper en verhalenverteller Levi Noƫ uit Hoorn draagt een toepasselijk gedicht voor. Vrijwilligers staan klaar om bezoekers rond te leiden langs graven van regenten van toen, van de vier omgekomen Engelse piloten, van oorlogsslachtoffers, langs bijzondere grafmonumenten en vooral ook graven van veel mensen, verbonden met het verleden van de stad. Iedereen is deze dag van 11.00 tot 17.00 uur welkom. Ook op andere dagen is de begraafplaats vrij toegankelijk; de poort staat altijd open. "Zeker de kindergrafjes worden nog vaak door nabestaanden bezocht", weet Rita. "Er is zelfs een speciaal monument voor de kinderen waarvan de grafjes geruimd zijn. Toen in 2012 deze kindergraven plaats moesten maken voor de geplande weg, die er overigens nog steeds niet is, is op het kapelletje een carillon geplaatst dat op de verjaardagen van de kinderen een liefelijk melodietje speelt."

Vrienden

De begraafplaats verdient het om als monument zorgvuldig bewaard te worden en een aantrekkelijke plaats te zijn voor een wandeling en rustliefhebbers. Om dit te realiseren, kunnen belangstellenden vriend worden van de stichting. Vrienden ontvangen een nieuwsbrief over de ontwikkelingen op de begraafplaats en zijn welkom bij speciale activiteiten zoals lezingen en rondleidingen. Ook vrijwilligers die woensdagochtend willen helpen, zijn heel welkom. Interesse? Stuur een mailtje naar vriendenkeern@hotmail.com of bel 0229-275300. Meer informatie is te vinden op www.oudhoorn.nl/vriendenKeern .

Meer informatie over de Open Monumentendag in Hoorn: www.omhoorn.nl .