De opening van de nieuwe locatie Jacques Bloemhof kon eindelijk gevierd worden met bewoners, medewerkers én buren.
De opening van de nieuwe locatie Jacques Bloemhof kon eindelijk gevierd worden met bewoners, medewerkers én buren. Foto: Foto Hoekstra

Bewoners en buren genieten van opening Jacques Bloemhof in Hoorn

Algemeen

HOORN - Bewoners van Philadelphia zetten afgelopen weekend de bloemetjes buiten. Naast Burendag vierde locatie Jacques Bloemhof in Hoorn namelijk ook eindelijk de opening van deze nieuwe locatie. Zaterdag 25 september konden buren langskomen voor een rondleiding, waarbij ontmoeting met de bewoners centraal stond. Zondag 26 september was de officiële opening. Familie, collega’s en directie van Philadelphia waren hierbij aanwezig om getuige te zijn van het onthullen van het locatiebord. Dit werd gedaan door twee cliënten. Daarna was er feest met hapjes, drankjes en gezelligheid. Cliënten hielpen mee met de voorbereiding van het evenement door cakejes te bakken en bedankjes te knutselen voor diegene die de moeite hadden genomen hierbij aanwezig te zijn. 

29 bewoners van de locaties in Hoorn en Nibbixwoud verhuisden midden in de coronaperiode. Ook verlieten een paar cliënten het ouderlijk huis, terwijl er veel onduidelijkheid en onrust was rondom het COVID-19-virus. En daar kwamen de beperkende maatregelen nog bij. Maik Zwier, coördinerend begeleider, zegt: “Je moet je voorstellen dat je verhuist, maar niet tot nauwelijks met andere bewoners in contact mag komen, omdat je niet bij elkaar mag komen of voor de zekerheid in quarantaine moet zitten. Dit was heel impactvol. We zijn trots op iedereen, omdat ze zich zo hebben aangepast.” Nu de maatregelen zijn versoepeld, was de opening meteen een nieuwe start voor de woongroepen en de buurt. 

Buurtbarbecue

“De buren die langs zijn geweest, reageerden heel enthousiast”, vertelt Maik. “Zij kenden het gebouw natuurlijk alleen van de buitenkant. Nu konden ze eindelijk eens zien hoe mooi het van binnen is, hoe ruim de appartementen zijn en hoe sfeervol de algemene ruimtes zijn ingericht. De bewoners waren heel trots en vonden het geweldig om hun huis te laten zien en om een praatje te maken met mensen uit de buurt. De belangstelling vanuit de wijk vonden ze heel fijn! Een aantal buren stelde voor om volgend jaar een buurtbarbecue te houden. Daar staan wij zeker voor open! En ook leuk om te vermelden: op de valreep kwamen een moeder en zoon langs die in een gospelkoor spelen en zingen. Zij willen graag een keertje bij ons optreden. Aangezien Philadelphia muziek hoog in het vaandel heeft staan, sluit dat heel mooi aan bij onze visie.” De volgende dag, 26 september, stond in het teken van de officiële opening in aanwezigheid van vele genodigden. De dag werd afgesloten met een barbecue en een optreden. Het zestigjarig bestaan van Philadelphia werd namelijk deze dag ook gevierd. 

Het gewone, eigen leven

Nu ook bewoners weer iets meer mogen is dat letterlijk en figuurlijk een bevrijding. Veel cliënten hebben nabijheid nodig om zich prettig en comfortabel te voelen. “Dat past bij ons”, vertelt Maik, “omdat Philadelphia staat voor het bieden en ondersteunen van een zo normaal mogelijk leven van de cliënten. Eigen regie en zeggenschap staan hierbij hoog in het vaandel. Zelf mogen bepalen wat je wilt leren en doen en dit met begeleiding van ons daar waar dit nodig is.” Bewoners zijn blij dat er weer meer te kiezen valt. Bijvoorbeeld weer werken bij dagbesteding Ridderikhof waar je heerlijk op het terras kunt lunchen of koffie drinken met een gebakje.

Positieve bijdrage in de wijk

De locatie Jacques Bloemhof wil graag een positieve bijdrage leveren aan de wijk. Daarom neemt de groep met het nieuwe pand het initiatief om eens per maand de buurt uit te nodigen om een kopje koffie/thee te komen drinken en een spelletje of praatje te komen maken. “We hopen dat het zorgt voor meer betrokkenheid en voor minder eenzaamheid in de wijk. Vrijwilligers zijn overigens ook altijd welkom!”

Ook een keertje binnenkijken bij locatie Jacques Bloemhof? Rond de datum van de Dag van de Zorg, 20 maart 2022, houdt deze locatie weer open dagen. Deze data worden later nog bekend gemaakt. Iedereen is dan van harte welkom!