Stichting Leergeld ondersteunt kinderen in de schoolleeftijd die opgroeien in een gezin met beperkte middelen.
Stichting Leergeld ondersteunt kinderen in de schoolleeftijd die opgroeien in een gezin met beperkte middelen. Foto: aangeleverd

Sponsordiner Stichting Leergeld in Hoorn: eten voor het goede doel

Algemeen

HOORN - Stichting Leergeld ondersteunt kinderen in de schoolleeftijd die opgroeien in een gezin met beperkte middelen. Met schoolkosten, sport, cultuur of hobby. Want alle kinderen moeten meedoen. Zaterdag 6 november organiseert stichting Leergeld West-Friesland een sponsordiner. 

De organisatie is op iets andere leest geschoeid dan in eerdere jaren. De organisatie heeft contact gezocht met chefkok Richard Hoogland uit het Dijklander ziekenhuis. Richard heeft ruime ervaring in het restaurantwezen en reageerde direct heel enthousiast. Hij had wel twee voorwaarden: het diner wordt gehouden in het personeelsrestaurant van het ziekenhuis. Dan heeft hij de beschikking over alles wat er nodig is voor het bereiden van een maaltijd én hij kent er de weg. Daarnaast wil hij helemaal los gaan wat betreft het menu. Hij krijgt de vrije hand. Het ziekenhuis heeft desgevraagd ook alle medewerking toegezegd.

Het lijkt misschien minder voor de hand liggend om een chique diner in een personeelsrestaurant te houden, maar iedereen die weleens een feestelijk diner in het ziekenhuis heeft meegemaakt (personeelsfeesten, kerstdiner voor patiënten en familie) weet waartoe het keukengilde in staat is. De entree wordt zo ingericht dat de gasten niet door het ziekenhuis komen. Dan hebben patiënten, bezoekers én gasten van het diner geen hinder van elkaar. Bijzondere samenwerking is er met de horeca-opleiding van het Horizon College. Voor deze studenten is het sponsordiner een specifieke schoolprojectopdracht. Zij gaan helpen met de bediening, hand- en spandiensten in de keuken, ontvangst bij de parkeerplaats (bij de school naast het ziekenhuis) en het opruimwerk. Alles om de gasten zich zo welkom mogelijk te laten voelen. Terwijl de gasten genieten van een culinair diner met uitgekiend bijpassend wijnarrangement, klinkt er muziek en zorgt spreekstalmeester Gerard Berkhout voor vermaak.

Leergeld wordt deels gesubsidieerd door de Westfriese gemeenten, maar een belangrijk deel moet de stichting zelf genereren. Leergeld werkt met louter vrijwilligers. Bovendien bedragen de overheadkosten slechts 10 procent waar 25 procent is toegestaan voor goede doelenstichtingen. Van elke euro komt dus 90 cent ten goede aan de kinderen.

Het diner kost 125 euro per couvert. Bovendien worden tussen de gangen door enkele items geveild. Inschrijven kan via communicatie@leergeldwestfriesland.nl en de betaling kan gedaan worden op rekeningnummer NL02 RABO 0126 122 911 ten name van Stichting Leergeld West-Friesland o.v.v. Sponsordiner. Na ontvangst van de bijdrage is de inschrijving definitief.