Printer

We hebben een nieuwe printer gekocht. Het is alweer enige tijd geleden, maar het apparaat weet mij aardig bezig te houden.

Wekenlang gaat het printen prima en dan ineens komt er geen velletje papier meer uit. Hij vertikt het om zijn werk te doen en komt dan met de mededeling dat hij geen verbinding met internet heeft. Ik vind dat grote onzin, omdat er een dag eerder niets aan de hand was, maar uiteindelijk zit er niets anders op dan hem opnieuw de toegangscode van ons internet te geven. 

En dat is niet zo makkelijk als het lijkt. Het is geen kwestie van even intikken, zoals je dat op je mobiel doet. Nee, voor bijvoorbeeld de letter M moet ik dertien keer op een knopje drukken en dan staat daar eindelijk een M. Gelukkig zit er in onze code ook een A, dus dat is met één keer drukken voor elkaar.

Nu weet ik niet of u ooit op uw knietjes voor een printer heeft gelegen om op deze manier een code van 12 verschillende letters in te brengen, maar ik kan u zeggen, het is geen prettige bezigheid. Een foutje is zo gemaakt en dan kan ik weer helemaal opnieuw beginnen.

Laptop die dwars ligt


Soms is het mijn laptop die dwars ligt. Zo krijg ik op gezette tijden de melding dat hij de printer niet kan vinden. ‘Maar hij staat boven bij de trap!’, schreeuw ik dan. Dat helpt natuurlijk niets.


De eerste keer dat deze melding kwam, heeft het mij een ochtend gekost om uit te vogelen wat er aan de hand was. Ik pakte de handleiding erbij, zocht op internet en speurde rond op Engelstalige forums waar oplossingen geboden werden die ik in het Nederlands nog niet zou begrijpen en waar een eenvoudig mens zich ook absoluut niet aan wagen moet. Voor je het weet doet helemaal niets het meer.

Ten einde raad keek ik voor de zoveelste keer naar de melding op mijn scherm en ineens zag ik het. De laptop had mijn oude printer als printer uitgekozen. Geen wonder dat hij hem niet vinden kon! Dat ding stond al lang en breed bij grof vuil en was waarschijnlijk tot het laatste schroefje uit elkaar gehaald.

Een vinkje verkeerd


Maar waarom, denk je dan. Waarom kiest zo’n laptop na weken braaf voor de nieuwe printer te kiezen ineens voor die oude? En zo af en toe blijft hij dat doen. Ik weet het niet en ik zal er wel nooit achter komen. Daar heb je je bij neer te leggen. Misschien botert het niet tussen de nieuwe printer en mijn laptop. Misschien staat er ergens diep in zijn binnenste een vinkje verkeerd waardoor hij om de zoveel tijd op zoek gaat naar zijn oude vriend. Als je het zo bekijkt, is het eigenlijk heel verdrietig.


In ieder geval sta ik nu na elk printcommando onderaan de trap te luisteren. Meestal hoor ik de printer gezellig rammelen, maar soms blijft het onaangenaam stil en dan vrees ik het ergste.