Jan Olijve van Grootouders Voor het Klimaat West-Friesland.
Jan Olijve van Grootouders Voor het Klimaat West-Friesland. (Foto: aangeleverd)

Westfriese klimaatorganisaties roepen politiek op tot actie

REGIO - Een aantal Westfriese organisaties, waaronder Operatie Klimaat West-Friesland en Grootouders Voor Het Klimaat West-Friesland, sporen in een 13-puntenmanifest de lokale politiek aan om klimaat, milieu en biodiversiteit tot top-prioriteit te benoemen in de partijprogramma’s voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. 

"De halfslachtige houding van de Nederlandse regering bij de klimaattop in Glasgow maakt de noodzaak des te groter om de druk van onderaf zo hoog mogelijk te maken en om op alle niveaus vastberaden en moedig zoveel mogelijk te doen om de opwarming van de aarde te verminderen en te houden binnen de in Parijs afgesproken 1,5 graad", aldus Jan Olijve namens Grootouders Voor het Klimaat West-Friesland. "Als dit niet lukt, zal ook Westfriesland, dat immers omringd wordt door beschermende dijken, daarvan de wrange consequenties gaan voelen."

De klimaatorganisaties stellen voor om essentiële raads- en collegevoorstellen te laten beoordelen op klimaateffecten door een onafhankelijke burgerraad en om een klimaatrekenkamer te introduceren die een onafhankelijk oordeel geeft over de mate waarin gemeenten hun eigen klimaatdoelstellingen weten te realiseren. "Ook aan de talloze subsidiestromen die vanuit gemeenten naar verenigingen, instellingen en projecten gaan, kunnen veel vaker expliciete duurzaamheidseisen worden gesteld. In vestigingsvoorwaarden van bedrijven mogen keiharde eisen worden gesteld, ook als dat ertoe zou leiden dat een bedrijf zich dan maar liever elders zou vestigen. Verder is het essentieel dat de investeringen die nodig zijn om uiteindelijk een klimaat-neutraal Westfriesland te realiseren rechtvaardig worden gedeeld, zodat inwoners met een smalle beurs ontzien worden, maar wel mee kunnen doen."

Eén van de sleutels is volgens de betrokken organisaties bewustwording. Daarom pleiten zij ervoor dat gemeenten het volledige en eerlijke verhaal vertellen en dat duurzaamheidscoaches worden ingezet om zowel individuele burgers als bedrijven te begeleiden bij het verkleinen van hun CO2-footprint. De ondertekenaars vragen de lokale politiek met klem om alles wat binnen hun macht ligt te doen om hen een gezonde en leefbare planeet na te laten. Zij spreken de lokale politici daarbij persoonlijk als volgt aan: 'Als u zich voorstelt dat uw kleinkinderen aan u, aan het einde van uw leven, de vraag stellen 'wist jij ervan en wat heb jij met die kennis gedaan?' En beeldt u zich het antwoord in dat u dan naar eer en geweten zou willen geven.'

Afbeelding