Afbeelding
(Foto: )

Hoe moet je solliciteren? Groen licht!

Hoe solliciteer je naar de baan die bij je past? En hoe oriƫnteer je je op de arbeidsmarkt? Dat zijn de onderwerpen die hier aan bod komen. Het gehele sollicitatieproces wordt hier behandeld, zoals de oriƫntatiefase, cv opmaken, sollicitatiebrief schrijven en het voeren van een goed sollicitatiegesprek.


1. Hoe schrijf je een goede pakkende curriculum vitae?

Het curriculum vitae (cv) is een vertaling van het Latijnse woord levensloop. In het cv geef je een samenvatting van genoten opleidingen, cursussen, werkervaring en overige activiteiten die je hebt uitgevoerd. Het gaat hierbij om relevante aspecten, je basisschool of zwemdiploma hoeven niet vermeld te worden.

Het cv is je visitekaartje en dient er netjes, verzorgd en overzichtelijk uit te zien. Voor het maken van een cv is het verstandig om eerst een basis cv te maken met alle gegevens die nodig zijn voor latere sollicitaties. Vanuit dit cv ga je bij iedere sollicitatie aan de slag, de lengte van dit cv is dus ook niet van belang. Bij elke sollicitatie ga je het cv op maat maken voor de betreffende functie en organisatie.

Punten waaraan het cv moet voldoen zijn:

1. Heldere, overzichtelijke en nette opzet;

2. Korte en nauwkeurige beschrijving van zaken;

3. Enkel relevante informatie;

4. Correct, duidelijk en beknopt taalgebruik;

5. Maximaal twee pagina's (A4).