In 1914 werd Moederdag een officiële feestdag.
In 1914 werd Moederdag een officiële feestdag. (Foto: Pexels)

De geschiedenis van Moederdag

Moederdag is overgewaaid vanuit Amerika. De alleenstaande lerares Anna Jarvis uit Philadelphia bedacht de feestdag in het jaar 1914.

Ze bewonderde haar eigen moeder en de rol die moeders in de maatschappij speelden. Anna's eigen moeder overleed in 1905, op de eerste zondag in mei. Een jaar later organiseerde Anna een General Memorial Day of All Mothers. Deze ‘dag van verering voor moeders' wilde ze graag elk jaar vieren.

Van zorg ontheven

Ze zette alles op alles om dit voor elkaar te krijgen. Dat lukte in 1914; toen werd Moederdag een officiële feestdag. Hier is de geschiedenis van Moederdag begonnen.

Traditiegetrouw is Moederdag een dag waarbij mama's van alle zorgtaken zijn ontheven. Kinderen nemen deze taken over, evenals de vaders. De dag begint ook traditiegetrouw op bed. De moeder mag op Moederdag (wat plaatsvindt op de tweede zondag in mei) uitslapen terwijl de kinderen het ontbijt maken.

Klassieke cadeaus

Samen met het ontbijt op bed krijgt mama een zelfgemaakt cadeautje en een gedichtje waarin de kinderen duidelijk maken hoe belangrijk zij voor het gezin is. Bloemen hebben sinds het ontstaan van Moederdag altijd een belangrijke rol gespeeld. In het begin van de jaren negentig waren vooral anjers en orchideeën populair om aan mama te geven.