Op deze kaart staan de locaties voor raildempers, mini-schermen en hoge schanskorfschermen aangegeven.
Op deze kaart staan de locaties voor raildempers, mini-schermen en hoge schanskorfschermen aangegeven. (Foto: gemeente Heiloo)

Mogelijk veel lawaai over geluidsschermen

HEILOO - Afgelopen 18 mei besloot het college om het concept saneringsplan geluidsschermen vanaf 26 mei voor zes weken ter inzage te leggen.

Inspraak bewoners

In het plan stelt het college een combinatie van mini- en hogere geluidschermen voor. Daar waar het dorp in tweeën gesplitst wordt, komen minischermen. Op plekken waar de schermen minder impact hebben op de omgeving, komen hoge geluidsschermen. Later dit jaar, naar verwachting in juli, vraagt het college de raad om de extra kosten voor het plaatsen van minischermen beschikbaar te stellen.

De keuze voor een combinatie van mini en hoge geluidsschermen die het college in december 2020 heeft gemaakt is inmiddels akoestisch onderzocht. Op basis van dit onderzoek zegt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dat de gekozen type schermen voldoende geluidsreductie opleveren en deels gesubsidieerd worden. De extra kosten van minischermen ten opzichte van het alternatief schanskorfschermen zijn voor rekening van de gemeente. Het is nu mogelijk om deze extra kosten te bepalen. In juli wordt de raad gevraagd om de extra kosten voor het plaatsen van minischermen beschikbaar te stellen. Zodra de uitvoeringssubsidie is toegezegd door het ministerie, volgt een aanbestedingsprocedure en kan het project worden voorbereid. De verwachting is dat de geluidsschermen in 2023 gerealiseerd kunnen worden.