Hans Romeyn.
Hans Romeyn. (Foto: Yvonne ten Bruggencate)

Heilooër in Beeld: Hans Romeyn

HEILOO - Deze week de meest bekende inwoner van Heiloo. Het is onze burgemeester Hans Romeyn. Vanaf volgende week gaat hij genieten van zijn pensioen en draagt hij het ‘burgervader’ stokje over aan zijn opvolger. Als er iemand is die beslist niet mag ontbreken in deze rubriek dan is hij het wel. Lees hier zijn verhaal en wens hem een fantastisch tijd toe na deze allerlaatste werkdag.

door Yvonne ten Bruggencate

Wie ben jij?

Ik ben Hans Romeyn, geboren (in 1955)en getogen in Beverwijk. Vanaf de middelbare school in IJmuiden op school gezeten. Op school (derde klas middelbare school) verkering gekregen met het meisje waar ik nog steeds mee getrouwd ben. Vanaf 1978 tot 2001 hebben wij in IJmuiden, gemeente Velsen, gewoond en daar ook drie kinderen gekregen, Josette, Matthijs en Dorianne. In 2001 zijn we verhuisd naar Driehuis, ook gemeente Velsen.

Burgemeester van Heiloo

Ik ben ooit begonnen als gemeenteambtenaar 1in 1978 bij de gemeente Uithoorn, en in 1984 bij de gemeente Heemskerk gaan werken. In 1990 ben ik in de gemeenteraad van Velsen gekomen voor het CDA en daar in 1997 wethouder geworden en ben dat, met een korte onderbreking tot 2005 gebleven.


In 2005 mocht ik burgemeester van Heiloo worden en in april 2006 zijn we in Heiloo komen wonen met ons gezin. Onze twee dochters wonen ook allebeide in Heiloo en onze zoon woont in Alphen aan den Rijn. Inmiddels zijn we gezegend met vier kleinzonen, waarvan er drie in Heiloo wonen en er een vijfde op komst. Mijn vrouw Els heeft lang gewerkt als leerkracht in IJmuiden, maar sinds bijna 5 jaar werkt zij ook in Heiloo (Paulusschool in Ypestein).

Wat heeft jou gemaakt tot wie jij nu bent?

Ik denk dat ik dat in de eerste plaats aan mijn ouders heb te danken (die overigens op redelijk jonge leeftijd zijn overleden in 1989 en 1990 op 61-jarige leeftijd). Het is heel jammer dat zij niet meer hebben mee kunnen maken dat ik wethouder en burgemeester ben geworden, juist omdat ik best een lange schoolcarrière heb gehad (blijven zitten en gezakt...).



Ik heb ook een groot aantal (vakantie) baantjes gehad voor ik "echt" ging werken. Zo heb ik jarenlang kranten gelopen, bollen gepeld, bij een honden- en kattenvoerfabriek in IJmuiden gewerkt, net zoals een aantal weken op de Hoogovens in de "vier-ploegen" en ook nog een aantal maanden in de "betonbouw". Ik denk dat ik van al die verschillende baantjes ook veel heb geleerd. Natuurlijk heb ik ook veel te danken aan mijn gezin en uiteindelijk aan de vele mensen waar ik mee te maken heb (gehad) in al die jaren. Zonder al die mensen om je heen had ik zo’n prachtige functie in de eerste plaats niet kunnen krijgen en in de tweede plaats kunnen waarmaken. Ik ben iedereen daar ook heel dankbaar voor.

Waar ben je trots op?

In de eerste plaats ben ik hartstikke trots op ons gezin. Daarnaast ben ik ook trots op de vrienden die we hebben; vriendschappen die we al 60 jaar hebben!! Natuurlijk ben ik ook trots dat ik 16 jaar burgemeester heb mogen zijn. En dan niet alleen burgemeester, maar ook nog eens burgemeester van Heiloo #NatuurlijkHeiloo.

Wat zou je graag nog eens over doen?

Wij zijn echte Anglofielen, we zijn helemaal in ons element als we op vakantie zijn in Groot-Brittannië (Engeland, Wales, Schotland, Noord Ierland), maar ook in Ierland. De vakanties die we daar hebben gehad hoef ik niet perse over te doen, maar we zouden er graag nog vele aan toe willen voegen. Wat ik echt nog graag een keer zou doen is The Last Night of The Proms in the Royal Albert Hall bijwonen.

Wat zijn jouw wensen voor de toekomst?

Het klinkt misschien wat afgezaagd, maar ik zou heel graag, wij zouden heel graag, lekker oud willen worden in het mooie Heiloo (we blijven hier ook echt wonen hoor!!!) en genieten van de kinderen en de kleinkinderen en al het andere wat ons nog is gegeven.

Welke boodschap wil je de mensen om je heen meegeven?

In veel van de berichten die ik de afgelopen jaren via Twitter en Facebook heb verstuurd, in de vele speeches die ik heb gehouden, roep ik altijd op tot gemeenschapszin. Ik vind het mooie aan Heiloo dat het, ondanks de meer dan 24.000 inwoners, nog steeds een dorp is, waar we nog weten wat 'naar elkaar omkijken' betekent #metelkaarvoorelkaar. Ik hoop van harte dat dat met elkaar vol kunnen houden. \

Anders nog iets?

Ik heb de afgelopen jaren flink wat huwelijken mogen sluiten, een soort hobby van mij, hartstikke leuk om te doen. Daarnaast ben ik de gemeenteraad dankbaar dat ik, naast mijn burgemeesterschap, ook nog andere zaken heb op kunnen pakken, meestal als vrijwilliger. Ik denk daarbij aan het lidmaatschap van de Raad van Commissarissen van Telstar (de meest unieke voetbalclub in de Nederlandse competities), maar ook van de RvC van Zeehaven IJmuiden nv, lid van de Raad van Toezicht van VluchtelingenWerk en nog een aantal vrijwilligersbaantjes.

Scherp

Ik denk dat je dat ook scherp houdt in je functie als burgemeester. Kortom: ik heb een wereldbaan gehad in het prachtige Heiloo. Ik ben, nogmaals, iedereen daar ontzettend dankbaar voor!