"Wij kijken er enorm naar uit om te komen.”
"Wij kijken er enorm naar uit om te komen.” (Foto: D66 Amsterdam)

Mascha ten Bruggencate voorgedragen als nieuwe burgemeester van Heiloo

Vervolg van voorpagina


Bondig somt hij op waarom het profiel haar op het lijf is geschreven. Missie geslaagd. Burgemeester Hans Romeyn dankt zorgvuldig de Commissaris van de Koning, de griffie, de gemeentesecretaris, en de leden van de vertrouwenscommissie en de gemeenteraad voor hun prestatie in dit proces. Vergadering gesloten. Vanwege corona geen drankje na afloop. 8 juli staat geboekt voor de installatie.

Prima competenties

"Met deze kandidaat haalt Heiloo ruime bestuurlijke ervaring in huis. Zij beschikt over prima competenties en het vermogen om te verbinden, heeft een warme uitstraling, kan zaken effectief benoemen op basis van een goed inlevingsvermogen, is opgegroeid in Alkmaar en kent Heiloo goed uit haar jeugd en huidige contacten.”

Zo ongeveer zei Van Splunteren het dinsdagavond. En op die gronden had de Raad 'ja' gezegd.

'Het zijn grote schoenen waar ik in stap'

"Niet niks hè, burgemeester worden”, zegt Nieuwsblad Heiloo de volgende middag door de telefoon tegen Mascha ten Bruggencate. "Zeg dat wel”, zegt ze als we haar eindelijk hebben kunnen bereiken via de Amsterdamse afdeling van D'66.

Namens die partij is ze een van de zes stadsdeelvoorzitters in de hoofdstad.

"Het is ongelooflijk wat er vandaag allemaal gebeurt. Hier in Amsterdam betreurt men mijn vertrek, maar gunt me alles van harte. Vanuit Heiloo komen al allemaal berichten en uitnodigingen om eens te komen kijken. Het voelt nu al als een soort thuiskomen.”

In de bediening bij Kwartje Koffie

“Ik zat ooit een tijdje in de bediening bij Kwartje Koffie en heb nog altijd mijn tandarts in Heiloo, waar wij vroeger voor aankoop van sjieke kleren heengingen”, zegt de 49-jarige Ten Bruggencate.

Ze werd gevormd op het Murmellius gymnasium in Alkmaar. Studeerde policologie in Leiden en volgde een commerciële studie in Shanghai. Ze werkte in de bancaire sector en als projectmanager Duurzaam Ondernemen bij de Stichting Doen. Zat in de gemeenteraad van Amsterdam en is daar sinds 2018 voorzitter van Stadsdeelraad Centrum. “In mijn portefeuille zitten onder meer openbare orde en veiligheid en ik heb veel representatieve taken, met veel speeches. Mijn huidige werk kun je zien als een soort burgemeesterschap, en het leuke is dat ik vijf collega’s heb: de andere stadsdeelvoorzitters. In de BUCH (het ambtelijk samenwerkingsverband Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo-redactie) krijg ik ook direct collega’s aan de burgemeesters. Heel leuk. Hier in Amsterdam trek ik veel op met burgemeester Femke Halsema, zij is voor mij een goed voorbeeld.”

Geen grote stap

“Mijn man komt uit de groene Achterhoek. Dus die is blij om met mij naar het groene Heiloo te gaan, hij werkt zelfstandig en veel thuis.” Ten Bruggencate ziet de overstap van Amsterdam naar het relatief kleine Heiloo niet als enorm.

'Amsterdam heeft hele dorpse trekken hoor'

“Vergis je niet: centrum Amsterdam heeft hele dorpse trekken, hoor. Het is net zo goed een gezwaai naar elkaar als in een dorp. En Heiloo groeit, de afslag A9 brengt een speciale dynamiek met zich mee, denk ik, en verder mag het vooral zo fijn blijven als ik weet uit mijn jeugd. Daar draag ik graag collegiaal aan bij. Ja, het zijn grote schoenen, waar ik in stap, als opvolger van iemand die zestien jaar trouw is geweest aan zijn gemeente en er geliefd is.

Maar Hans Romeyn heb ik al gesproken, hij gunt mij van harte mijn weg en vindt het leuk wat te vertellen. Hij blijft wonen in zijn geliefde Heiloo. Dat is voor mij ook een sein dat het er goed is, toch?

Wij kijken er enorm naar uit om te komen.”