Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Ineens zomer met hoge temperaturen

Zelfs in het journaal is er aandacht voor, de klaprozen die uitstekend gedijen met eerst veel vocht en dan warm weer. Klaprozen zijn pioniersplanten die houden van verstoorde arme grond. Daarom zie je ze ook vaak langs de weg na werkzaamheden. Of op volkstuintjes waar nog veel omgespit wordt en de zaden steeds goed kiemen. Zaden kunnen jaren in de grond aanwezig zijn en ontkiemen als de speciale condities die voor hen gelden optimaal zijn. Mooi geregeld in de natuur.

Op mijn volkstuin trek ik momenteel de spinsels van de rupsen uit mijn fruitbomen, natuur is prima dus ook rupsen, maar zowel de vogels al ik willen ook fruit zien rijpen. We hebben daarom ook een langere termijnvisie nodig. Ik laat het spinsel vallen. Een deel zal opgegeten worden en een deel zal overleven.


Er kan wat zomersnoei in de fruitbomen plaatsvinden en ik kan nog wat takken uitbuigen. Door uitbuigen krijg ik meer hout dat goed vrucht gaat dragen. Er zijn verschillende methodes om uit te buigen. Je kunt de takken met een steen verzwaren of aanbinden met bamboestokken om ze te leiden. Zelf gebruik ik kleine flesjes die met water gevuld zwaarder of juist lichter kunnen zijn. In alle gevallen is het verstandig om buisband of geplastificeerd draad te gebruiken. En niet te strak aan te binden om de boom niet te beschadigen. Mijn dit jaar geplante bomen geef ik regelmatig een flinke gieter water, dit omdat hun wortelgestel misschien nog niet ver en diep genoeg is ontwikkeld. Ze zullen me geen fruit geven dit jaar, de wortelontwikkeling heeft nu prioriteit. Naast water hebben ze ook licht nodig dus heb ik ook een heel grote boom die veel schaduw bracht, wat teruggesnoeid, na de bloei. Dat is voor de meeste bomen en struiken de beste tijd. Als de planten goed gaan groeien redden ze het wel weer. Juist als de groei wat traag is veroorzaken de plaagbeesten de meeste schade. Balans blijft een toverwoord. Ook in de tuin.


Momenteel bloeien de rozen voor de eerste keer en uitbundig ook! Geurend of kleurend van beide kan ik genieten. Bij de roodbladige struiken vind ik de oranje rozen fantastisch staan. En bij de roze en blauwe tinten van de geraniums bloeit de “Rhapsody in blue “en “Veilchenblau”. Beide blauwpaarse rozen, alleen vanwege de namen zou je ze al kopen! Dan heb ik ook nog een geurende met de naam “Whiter shade of Pale” u leest het goed er ziet muziek in rozen.

Nu zit er voor mij altijd muziek in de tuin, het geeft mij energie tuinieren, net als muziek kan doen. Perfect hoeft het niet te zijn, dat duurt toch nooit lang. Het gaat niet om de bestemming maar om de weg erheen.


Veel plezier in uw tuin, tot volgende week.


Viridis