Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Een nieuwe tuin

Als ik aan mijn nieuwe tuin denk dan stromen de ideeën en wensen door mijn hoofd. Maar eerst ga ik onderzoeken hoe het met de bodem is gesteld. Zit er veel puin in, dan verzamel ik dat voor een rommelig plekje later. Is de grond erg vastgeklonken? 

Dan moet ik de diepe laag hier en daar flink doorbreken door diep te graven. Misschien gooi ik het puin wel in die diepe gaten voor een betere afwatering, op klei is dat met name. Ik wil weten hoeveel humus, klei of zand er in de grond aanwezig is. Daarvoor neem ik overal uit de tuin wat grond en die doe ik in een flinke pot met water erbij. Dan schud ik en laat het een uurtje staan. Zand zakt als eerst naar de bodem, dan klei en bovenop ligt de humus. 


Nu heb ik een idee van de samenstelling. Dat is net zo belangrijk als het licht, zon, schaduw of lichte schaduw. Als er oude bomen in die tuin staan zit daar ook een natuurwaarde aan, voor vogels en insecten. Ze geven ook direct sfeer aan de tuin. Met eventuele snoei kan ik iets bijsturen als dat nodig blijkt. Een hulst laat zich uitstekend terugsnoeien net als een wilg, ook een oude appelboom kan best wat snoei verdragen. 


Veel informatie vind je terug op internet gelukkig. Als de tuin groot is neem ik een stuk gazon waarin ik een stuk gras lang laat groeien voor meer biodiversiteit. In het lange gras kunnen insecten en vlinders voedsel en veiligheid vinden. 


Er komen per jaar meer en andere soorten in groeien. Ergens lang de rand maak ik een mooie takkenril door palen rechtop in de grond te zetten en daar leg ik dan snoeiafval van bomen en struiken tussen, daar kunnen padden, salamanders en egels wegkruipen en voedsel vinden. Als er een oude boom staat dan zoek ik wat struiken die daarbij passen. Die zet ik dan net op een beetje afstand van de boom. Ik kies door het jaar heen bloeiende struiken zodat ik veel bloemen krijg en de insecten veel voedsel. Ervoor leg ik een border aan en dan heb ik zoveel keuze! Dat wordt nog heel moeilijk. 


Ga ik voor een border in één of meerdere kleuren en welke dan? Welke planten mogen niet ontbreken? Wil ik een insectenlokkende border of een pluktuin maken? Ik merk het al ik wil een grote tuin, maar hoe ga ik die dan bijhouden? Gaan we het gras robot gestuurd maaien? Met een handmaaier of elektrisch maaien? Eerst maar eens overleggen met mijn huisgenoot nu. Daar wordt het nu wel de hoogste tijd voor denk ik! 

De uitkomst? We gaan nog even niet verhuizen, maar dromen nog even verder, Eerst maar eens de tuin in, werk genoeg te doen!


Tot volgende week.



Viridis