Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Alarmfase voor Schoorlse bossen

REGIO/BERGEN - Drie bossen dreigen te verdwijnen. Het lijkt erop dat de provincie op de ambitiekaart van het ontwerp-Natuurbeheerplan 2022 geen ruimte meer maakt voor drie bossen in de Schoorlse Duinen: het Leeuwenkuilbos, het Fredriksbos (Frederiksblink) en het Baaknolbos. Dat betekent dat de Schoorlse Duinen beroofd worden van drie prominente bossen. 

Door: Kees de Bakker (voorzitter Duinstichting)

"Dat betekent dat de 2,5 miljoen recreanten in dit gebied straks naar zand kunnen happen. De duinen vormden een rustpunt waar velen van genoten tijdens de strenge lockdown. Zullen dezelfde bezoekers nog terugkomen als het merendeel van de bossen verdwenen zijn en kan dat zomaar in een democratisch land? Dit is ook in strijd met het door de Duinstichting met de provincie gesloten compromis waarbij geen bossen gekapt zouden worden tot na monitoring na de kap van de 7.6 hectare van het Van Steijnbos. Daarbij hadden we de toezegging dat in ruil daarvoor het Leeuwenkuilbos wordt gespaard. Wat is dit compromis met gedeputeerde Esther Rommel nu nog waard?"

"Wij luiden de alarmbel en vragen elke inwoner van Noord-Holland om voor 28 juli een Zienswijze in te dienen tegen dit vermetele plan. Wij verzetten ons ook tegen elke niet afgesproken kap van de bossen in de Schoorlse Duinen. Daarvoor hadden we ook een plan Nationaal Park, dat door gemeente Bergen is ondersteund in een adhesiebrief aan de provincie."


Afspraken

"Ondanks afspraken die onze Stichting met Gedeputeerde Staten van Noord-Holland heeft gemaakt, lijkt het er op dat deze niet worden nagekomen. We hopen dat het hier een misverstand betreft, maar we kunnen dit vooralsnog niet verder afwachten omdat de kans voor het indienen van een zienswijze op 28 juli a.s. verloopt. Inmiddels heeft onze stichting een onderhoud aangevraagd met Gedeputeerde Rommel om vooruitlopend op de sluitingstermijn van 28 juli opheldering te verschaffen. 


Wij roepen bewoners op om een Zienswijze in te dienen voor 28 juli en op te sturen via https://www.noord-holland.nl/Actueel/Terinzageleggingen/kennisgeving_Ontwerp_Natuurbeheerplan_2022: U krijgt via deze link een webformulier te zien dat u kunt gebruiken voor uw Zienswijze. Ook kunt u een schriftelijke Zienswijze via de post sturen naar Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van mevrouw M. Anneveldt, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem onder vermelding van ‘Zaaknummer 1628748 Zienswijze ontwerp-Natuurbeheerplan 2022'. Houdt dan wel rekening mee dat de post er meerdere dagen over doet. Na 28 juli wordt de zienswijze niet meer meegenomen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding