Penningmeester Saskia Maas (links) en Sam Terluyn die donderdag meedeed aan het Nederlands kampioenschap voor junioren.
Penningmeester Saskia Maas (links) en Sam Terluyn die donderdag meedeed aan het Nederlands kampioenschap voor junioren. ((Foto: Ed Bausch))

‘Alleen door samenwerking komen paard en ruiter tot prestaties’

Algemeen

HEILOO - We kennen de spectaculaire beelden van de televisie. Paarden die door hun ruiters over een parcours worden gestuurd met allerlei stevige hindernissen. En dat moet dan ook nog snel. Of de close ups op de benen van de paarden (een paard heeft geen poten) als ze meedoen aan dressuurwedstrijden.

DOOR: ED BAUSCH

Nederland slaat geen gek figuur op de internationale wedstrijden. In de regio is er ook een flinke competitie. “En van wedstrijden moeten wij het hebben”, zegt Saskia Maas, de penningmeester van de Hippische Sportvereniging Heiloo. Vrijdag 27 augustus vanaf 18.00 en zaterdag 28 augustus de hele dag kan iedereen nu eens van dichtbij zien hoe spannend en mooi de wedstrijden zijn. De bewegingen van de paarden, de spanning en concentratie op de gezichten van de ruiters, jong en oud. In een prachtig gebied links van de Zeeweg naar de Egmonden, iets voorbij de rotonde naar het Malevoort of de Omloop. 

De paardensport in Heiloo kreeg vorm in 1927

“Een hippische sportvereniging heeft niet altijd ook een manege. Bij ons moet je je eigen paard of pony meenemen en dan kun je in de prachtig grote binnenbak of op de twee buitenbanen prachtig uit de voeten, en de paarden kunnen er ‘uit de benen’. De vereniging ontstond in 2009 uit een fusie. De paardensport in Heiloo kreeg vorm in 1927. Ter gelegenheid van de toenmalige Land- en Tuinbouwtentoonstelling werd de Landelijke Rijvereniging Heiloo opgericht. Die kende natuurlijk door de decennia z’n ups en downs.

 ”Nu gaat het best goed, met ruim tachtig leden. Die vinden hier een uitstekend toegeruste wedstrijdlocatie. Als verenigingslid wordt ook van je verwacht, dat je een paar keer per jaar meehelpt om deze op orde te houden. Het is niet niks om zo’n binnenbak en een kantine op peil te houden.” Dat geldt ook voor de buitenbanen. De grote is voor de springruiters, de kleine voor de dressuurkunst. Ze zijn prachtig gelegen aan de westkant van het dorp, een feest op zich.

Dressuur meerdaagse

Samenwerking is een woord dat geboren en getogen Heiloose Saskia, in het dagelijks leven werkzaam bij bakkerij Hoetjes, graag uitspreekt. “Alleen door samenwerking hou je zo’n vereniging in stand. Maar als je aan wedstrijden mee wilt doen dan moet je echt de samenwerking vinden tussen jouw en het paard. Paarden kunnen dat zeker goed begrijpen en dan proberen hun prestatie te leveren, samen met de ruiter. In het begin van de coronatijd mochten ook wij helemaal niks, ook al was het buiten. Maar de leden zijn trouw gebleven en nu draaien we weer, binnen alle regels. Het verband tussen de verschillende verenigingen in de regio moet wel gedeeltelijk opnieuw worden geactiveerd. Al was het maar om weer tot goede afstemming te komen voor de wedstrijdkalender. Maar dat komt wel weer. De dressuur meerdaagse komt nu op een goed moment, het is ook ontmoeting voor velen.”

600 kilo

“Op zich is het al fascinerend dat een paard zo kan springen, en dan ook nog zo elegant. Of dat je een paard als het ware kunt laten dansen. Want een paard weegt al gauw zeshonderd kilo.” Saskia heeft zelf uiteraard ook een paard. Dat staat bij manege Onderwater. Ook bij haar werd toen ze jong was de belangstelling gewekt voor paarden, eerst als verzorgster van pony’s. Bij de vereniging ging ze eerst helpen bij het secretariaat en in 2014 trad ze toe tot het bestuur. Nu heeft ze ook het wedstrijdsecretariaat onder haar hoede. “Daar heb je best veel computerkennis voor nodig.” De stichting beheert de opstallen, de vereniging de wedstrijden en alles daaromheen. Een volledige vrijwilligersorganisatie houdt daar aan de rand van het dorp iets moois in stand. De locatie is een bezoek dan ook meer dan waard. Het weekend van 27 en 28 augustus kan ook een kennismaking zijn als oriëntatie op lessen of om misschien te gaan deelnemen aan een mooie sport, die je bovendien op allerlei mooie plekken in de ruime regio kan brengen. Kijk ook op www.hsheiloo.nl.

Alles draait hier om wedstrijden te paard.