Corry Langereis.
Corry Langereis. ((Foto: aangeleverd))

Heiloose Corry Langereis (87) al veertig jaar in de benen bij Sarajevka

Algemeen

HEILOO/EGMOND AAN DEN HOEF - Het dansen gaat misschien iets minder soepel dan veertig jaar geleden, maar van stoppen is geen sprake. Al veertig jaar danst Corry Langereis uit Heiloo met de volksdansgroep Sarajevka uit Egmond aan den Hoef, die zij zelf oprichtte in 1981. Deze groep doet aan 

Het zijn bestaande dansen, er is niets aan verzonnen. “Soms doet Corry een ander pasje dan ik voordoe”, vertelt de huidige docent Karin Admiraal. “Maar dat komt dan, omdat Corry de oorspronkelijke dans goed in haar geheugen heeft zitten, terwijl ik sommige pasjes heb aangepast aan de deelnemers op leeftijd.” 

Lintje

Sarajevka is de naam van een Servische dans. De groep komt samen in dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. Het is niet de enige groep die Corry heeft opgericht. De Wisselpas uit 1973 bestaat nog steeds in Heiloo. En ook Pridini is nog actief. Deze groep bestond naast een dansgroep uit een orkest en een zanggroep en trad internationaal op met demonstraties. Voor haar werk, inzet en initiatieven voor verschillende dansgroepen heeft Corry een Koninklijke onderscheiding ontvangen: ze werd benoemd tot ‘Lid in de orde van Oranje Nassau’. 

Met kleine aanpassingen in sommige pasjes kunnen Corry en de andere leden blijven doen wat ze het liefst doen: bewegen op muziek. Dat mag staand, zittend of door een sjaaltje vast te houden waarmee de groepsleden elkaar ondersteunen. De dansers staan zo in verbinding met elkaar. Corry is daarin nog steeds de motor. Ze in een krachtige persoonlijkheid met veel aandacht en interesse voor anderen. Door haar blijft de groep bij elkaar en gaan ze nog altijd door.

Weelddansen, met volksdansen uit de Balkan, Bulgarije, Nederland en Israël.