Afbeelding
((Foto: aangeleverd))

Tuinen kijken bij anderen

Algemeen

Afgelopen weekend waren er diverse privétuinen opengesteld in het land. Ik bezocht een aantal tuinen in Noord-Holland. Het eerste dat opvalt als ik door de omgeving rijd, is de opbouw van de dorpen. Met een centrale toegangsweg, met namen als Dorpsstraat, Kerkstraat en Schoolstraat. Ze zijn vaak ook de hoofdverkeersader door het dorp.

De dorpen verbonden door tussenliggende verbindingswegen met hier en daar een huis. De oude historie weergegeven in namen die verwezen naar de functie vroeger. Heldere tijden waarin veel vast lag. Gebleven zijn de oude boerderijen en statige huizen. Stilistisch zo verschillend van de tegenwoordige bouw. De statige huizen voor de notabelen van het dorp, de burgemeester, de dokter en de notaris. Een prachtig gemeentehuis vol stijlkenmerken. En de karakteristieke oude schoolgebouwen en pastorieën. Fijn als het lukt om deze historie in volle luister te behouden met een nieuwe functie. Leuke bijvangst als je voor de tuinen doorheen rijdt. De dorpen kenmerken zich door ruime tuinen met vaak fruitbomen die in deze tijd aan het rijpen zijn. De tuinen zijn merendeels groot en groen, echt versteende tuinen kom je hier bijna niet tegen. Hooguit de bedrijfserven die dan ook gelijk geasfalteerd zijn. Vaak keuzes uit het verleden, toen men voor makkelijk en voordelig ging en biodiversiteit en wateropname nog geen klimaatonderwerpen waren.

Terug naar de tuinen. Een bostuin met hoge bomen, slootje en bruggetje, veel kleine zitjes die mooi uitzicht op de tuin boden. Met daarin planten die weinig eisen stellen. Een andere tuin bood veel mooie soorten van planten die we best kennen zoals Lobelia en Phloxen, maar dan net in meer variëteiten en andere kleuren. In mooie combinaties en vaak op kleur gerangschikt. Een sloot erin waarbij het uitgegraven zand werd gebruikt om meer diversiteit te kunnen toepassen. In de diepe schaduw mooie varens in de zon de bloeiende vaste planten, ook stekjes te koop, daar houden plantenliefhebbers ook van.

Het meest genoten we in een relatief jonge tuin. Met struiken die nu een mooie bloei lieten zien als Clerodendrum Trichotomum, deze heeft rood/witte bloemen en later staalblauwe bessen. Prachtige struik vind ik. Ook Calycanthus “Venus” stond nog in bloei, met mooie witte bloemen. Aan vaste planten een keur aan Phloxen, Crocosmia’ en Veronicastrums in diverse kleuren, Heleniums en hemelsleutel gaven een prachtig kleurenpalet. De vlinderstruiken en Agastache zaten vol met vlinders en hommels. In dit soort tuinen is de tuinliefhebber steeds bezig met verbeteren. Voor het volgend jaar worden de veranderingen genoteerd en verbeteringen tot stand gebracht, hogere tuinkunst. Niet voor iedereen weggelegd, maar wel voor iedere belangstellende om van te genieten.

Het opentuinencarrousel in Drenthe kunt u bezoeken op 11 en 12 september. Ook in Noord-Holland zijn dan nog tuinen open. Check wel goed of de tuin die je wilt bezoeken open is, want in september zijn er minder deelnemers.

Tot volgende week.

Viridis