John ibink en Anneke Goddijn overhandigen de ingelijste foto van Truus Wijsmuller aan Yassine Hanyn van 1480.
John ibink en Anneke Goddijn overhandigen de ingelijste foto van Truus Wijsmuller aan Yassine Hanyn van 1480. (Foto: www.vincentdevriesfoto.nl)

Ingelijste foto Truus Wijsmuller voor 1480

Algemeen

ALKMAAR - Een ingelijste foto van Truus en haar 28 kinderen. Het krijgt een mooi plekje in Foodbar 1480 aan de Mient, het geboortehuis van Truus Wijsmuller. De Alkmaarse redde duizenden Joodse kinderen van de dood door transporten te regelen vanuit nazi-Europa naar Engeland. De foto werd maandag 30 augustus - de sterfdag van Truus - overhandigd aan Yassine Hanyn, eigenaar van 1480.

“Zo maken we Truus steeds zichtbaarder in de stad”, zegt John Ibink, bestuurslid van Stichting Truus Wijsmuller-Meier. “Of ik haar een paar jaar geleden kende? Nee, had haar naam nog nooit gehoord. Maar als je de geschiedenisboeken induikt, wordt haar pas echt indrukwekkend. Wat zij heeft gepresteerd is zó bijzonder. Ze is misschien wel de grootste verzetsheld van West-Europa en die geschiedenis willen we leven houden. Op de foto staat -  in Nederlands en Engels - een beschrijving wie ze was en wat ze heeft betekend. Eerder werd een beeld op de Gewelfde Stenenbrug geplaatst en kreeg het pand van 1480 een plaquette aan de muur met informatie over Truus.” 

Tulp

Volgend jaar wil de stichting op 21 april - de verjaardag van Truus - met een groots opgezette lezing stilstaan bij haar geschiedenis. “Het is de bedoeling dat we dit eens per twee jaar organiseren. Sinds mei heeft de verzetsheld ook een eigen tulp: Tante Truus. Deze tulp willen we dan ook uitreiken aan iemand die maatschappelijk het verschil heeft gemaakt. Daarnaast werken we aan een pop-up museum om haar verhaal levend te houden en zijn we bezig met een schoolproject. Als stichting zoeken we samenwerking met de Anne Frank Stichting en het 4-5 mei Comité. Het is bijzonder dat deze vrouw nu pas de aandacht krijgt die ze verdient, maar we zullen haar daden nooit meer vergeten.”