Heerlijke zomerse week.
Heerlijke zomerse week. (Foto: aangeleverd)

Geuren

Heerlijke zomerse week gehad. En wat me opviel was de heerlijke geuren die dit met zich mee kan brengen. Met name in de duinen viel me dit vorige week zo op. Als ik na een dag elders uit de trein stap, geniet ik enorm van de heerlijke geur die ik dan in Heiloo weer opsnuif. We boffen maar.

Planten en of dat nu bomen of bloemen zijn hebben specifieke geuren, die zijn er niet zozeer voor ons. Ze zijn gebonden aan de soort, denk aan de heerlijke geuren van bomen bijvoorbeeld, dennenbomen in de zomer op een warme dag. Of de geur van de naalden -de hars die je bijna niet van de vingers krijgt - ruikt ook lekker. Geuren spelen een grote rol bij de voortplanting van bloemen. De bloemen lokken insecten ermee voor hun bestuiving. Elke bloem heeft een eigen geur en trekt daarmee ook verschillende bestuivers aan, dit kunnen vliegen, wespen of hommels zijn. De geur zegt ik heb iets lekkers voor jou, kom maar halen. En bij dat bezoekje nemen de bestuivers stuifmeel mee, aan hun pootjes en lijfje. Dat gaat mee aar de volgende bloem. En omdat ze vaak op dezelfde soort bloem vliegen zit het met dat stuifmeel afleveren ook goed.

Lekker geurende planten voor in je tuin zijn bijvoorbeeld de Lonicera of Kamperfoelie, een klimmer die goed in de halfschaduw groeit. Met als toegift mooie rode besjes in deze tijd. In een oude struik kunnen ook vogels nestjes bouwen.


Ook nu nog bloeiend: de éénjarige Lathyrus of reukerwt. Die zaai je het beste in het vroege voorjaar. Ik heb het in mijn kasje ook eens in het late najaar gezaaid, dat lukte goed en ze overleefden de winter, stevige planten die vroeg bloeiden het jaar erop. Ze zijn er in alle kleuren, zelf heb ik er nu die prachtig aubergine met paars bloeien. Lekkere zomergeur ook bij de Phlox of Vlambloem die in heel veel tinten verkrijgbaar zijn. Als vaste plant de Hesperis Matronalis of Damastbloem, bloeit in het vroege voorjaar in wit of lila. Geurt met name in de avond. Ddat geldt voor veel planten trouwens. Ook veel wilde planten lokken bloemen in de avond, speciaal voor nachtvlinders. Van nachtvlinders zijn er veel meer dan de dagvlinders. Met hun onopvallende kleur kunnen nachtvlinders op minder belangstelling rekenen. Vaak grijze en bruine kleurschakeringen, maar wel met mooie tekening evengoed. Veel informatie is te vinden op www.vlinderstichting.nl


Op mijn volkstuin trof ik in de grond waar veel Oenothera of Teunisbloem staat eens een grote rups aan. Toen ik hem op mijn hand nam om goed te bekijken blies hij zijn voorkant wat op en begon heen en weer te kronkelen. Echt afschrikwekkend en zeer effectief ook, ik wist niet hoe gauw ik hem weer terug moest leggen. Achteraf bleek het om een pijlstaartrups te gaan, een rups van een nachtvlinder.


Tot volgende week.


Viridis