Links de burgemeester, in het midden Dhyan en rechts wethouder Elly Beens.
Links de burgemeester, in het midden Dhyan en rechts wethouder Elly Beens. ((Foto: Ed Bausch))

Regenboogvlag gehesen voor diversiteit

Algemeen

HEILOO - Elke dag van het jaar is wel een dag voor dit of dat. Soms worden op die manier en veelal wereldwijd meerdere, en heel verschillende, zaken gevierd of onder de aandacht gebracht. 

Maandag was het onder meer ‘Coming Out Day’. Dat gaat over ‘uit de kast kunnen komen’ met je sexuele geaardheid. De regenboogvlag is daarbij een belangrijk symbool. Vroeger speelde het roze driehoekje ook een rol, maar dat verwees teveel naar onderdrukking in de jaren van het nazisme. De huidige vlag met zes horizontale kleurbanen dateert uit 1978, ontworpen door Gilbert Baker uit San Francisco. Er is een levendige en gerespecteerde gemeenschap, tegenwoordig aangeduid met LHBTIQ, voor lesbisch, homo- en bisexueel, transgender, intersexueel en queer. In Heiloo beijverde Heiloo 2000 zich eerder voor een regenboogzebrapad aan de westkant van ’t Loo. Dhyan Duijn reageerde, bij het opstellen van de profielschets voor een nieuwe burgemeester eind vorig jaar met: ‘Graag meer aandacht voor (seksuele) diversiteit’. “Want je zou het niet denken, maar uit de kast komen is tegenwoordig moeilijker dan in die vrije jaren tachtig van de vorige eeuw.” 

Burgemeester Mascha ten Bruggencate was dat verzoek opgevallen. Met Dhyan (in het midden) en wethouder Elly Beens (rechts) werd daarom maandag voor een klein gezelschap de regenboogvlag gehesen. Wethouder Elly Beens benadrukte dat de vlag staat voor aandacht voor de rijkdom aan diversiteit in alle opzichten en het respect daarvoor. Gilbert Baker noemde zijn vlag, aanvankelijk met acht kleuren, ‘Flag of the human race’, zijn bijdrage aan wereldvrede. Nu zijn er zes kleuren, rood staat voor leven, oranje voor geesteskracht, geel voor zonlicht, groen voor natuur, blauw voor sereniteit, violet voor karakter. Fier in top bij het gemeentehuis. Voor respect voor ieders vrijheid.