De Witte Kerk.
De Witte Kerk. (Foto: aangeleverd)

Witte Kerk als flinke regionale huiskamer

HELOO - Als een baken, vredig wit staat-ie daar, op een terp, met stoere oude bomen eromheen. Rots in de branding van Heiloo. De Witte Kerk zag heel wat aan zich voorbijgaan in duizend jaar. De laatste vijf jaar werd de locatie al meer in de kijker geplaatst als podium. Daar kwam corona tussendoor en nu is het Isabelle Vermey die verder bouwt als coördinator, maar ook als programmeur.

DOOR: ED BAUSCH


“De afstemming tussen de verschillende podia wijst een weg, voor mij. Maar veel meer dan dat vertelt het gebouw zelf aan mij wat hier goed past. In het afgelopen jaar, waarin veel logischerwijs stil lag, heb ik goed gezien hoe belangrijk het gebouw is de dorpse samenleving, zeker aan de buitenkant. Zo’n prachtig dromerige plek, met steeds meer levendigheid eromheen, maar op mooie afstand.”

 'Je wordt echt verrast, ook omdat het veelal jonge musici zijn'

“Maar we hebben elkaar wel nodig”, zegt Isabelle er meteen bij. En zo gaat het ook, met allerlei samenwerkingen. Dat heeft de Amsterdamse in betrekkelijk korte tijd voor elkaar gekregen. In het podiumoverleg is ze echt de voortrekker van samenwerking met respect voor ieders andere invulling. “Steeds meer pakken onze rol met een programma’s die ik maatschappelijk noem. Programma’s ook waarmee we diep in iets duiken.” Een paar weken geleden verscheen er een aantrekkelijk vouwblad voor de laatste maanden van dit jaar. En daarin is haar hand duidelijk zichtbaar. Ze haalt de wereld naar binnen met de serie ‘Op wereldreis’, met de komende donderdagen Sefardische en Syrische muziek. “Nee, het zijn geen bekende namen. Maar dat maakt het ook voor bezoekers nou juist zo leuk. Je wordt echt verrast, ook omdat het veelal jonge musici zijn. “Die maak je dus mee in hun begintijd.” Het vindt plaats in kleine settings, zonder versterking. “Want de beleving van de ruimte vind ik minstens zo belangrijk. Een ruimte die ze vaak inricht als een huiskamer, met flinke kamerplanten en al.

Spiegel van de samenleving

Oog voor geschiedenis heeft ze ook, met de voorbije serie over ons verleden met Indië. In november komt er een avond in samenwerking met het regionaal archief Alkmaar. “Pareltjes van beelden hoe het hier was. In december maken we een avond over schrijfsters in het Heiloo van twee eeuwen geleden.”

 

Het opdiepen van dingen uit Heiloo, door muziek, door lezingen en dergelijke. Dat is een duidelijke lijn voor Isabelle. “En ook de actuele makers kunnen op ons rekenen. Zo verbinden we een voorstelling van het Toverlantaarnmuseum aan een verteller van Falkland Toneel. Zo verschuiven we geleidelijk van een verhuurlocatie naar een podium met een eigen gezicht.” Ze heeft een aanloop genomen en weet dat het wel een lange adem vergt om te groeien met de programma’s. “Maar het moet kunnen, we zijn er voor iedereen. Dat is bij ons echt zo.” 


De Witte Kerk als de flinke regionale huiskamer voor warme, verdiepende en verbindende programma’s. Een spiegel van de samenleving. Kijk maar op wittekerk-heiloo.nl