Afbeelding
(Foto: Ed Bausch)

WereldLichtjesDag in en rond Witte Kerk

HEILOO - Wereldwijd is er WereldLichtjesDag. Op de tweede zondag van december - de 12e nu - om 19.00 uur steken overal ter wereld mensen lichtjes en kaarsen aan ter nagedachtenis aan hun overleden kinderen. 

Viering in Heiloo trekt bezoekers uit de hele regio

Door Ed Bausch

Zo ontstaat een golfje van licht, herinnering en hoop. Ieder kind is voor zijn of haar ouders een ster, een ster die altijd meegaat. In Heiloo wordt WereldLichtjesDag al een aantal jaren georganiseerd door de Castricumse Stichting Kist, met een groep van vrijwilligers. Marinta Rutten: “De viering in Heiloo trekt bezoekers uit de hele regio en we zijn heel blij dat we weer in de Witte Kerk terecht kunnen. Vorig jaar hebben we vanwege corona alleen buiten, op het terrein van de kerk, iets kunnen doen. Maar dat is eigenlijk heel goed uitgepakt.”

“We hebben toen een hele grote ster laten plaatsen, van kunstenaarsgroep Caktwo, met daarnaast drie frames met kleine houten sterretjes met daarop de aan ons doorgegeven namen van overleden kinderen. Dat kunnen jonge kinderen zijn, maar ook kinderen die in hun tienerjaren of twintiger jaren zijn overleden. Wethouder Rob Opdam is toen in stilte een openingswoord komen uitspreken. Dat hebben we enorm gewaardeerd. Alles kon toen tot eind van het jaar blijven staan en dat gaf in die donkere periode een heel mooi beeld.”

Trio Sya en verteller Wim van Bokhorst treden op 

De plaatsing van de sterren komt dit jaar terug, ze blijven staan tot 6 januari. “Het lijkt er nu op dat er 12 december toch weer een binnenprogramma mogelijk is, met coronacheck. Vanaf 18.15 uur zijn ouders, kinderen of andere belangstellenden welkom. Maar het is wel nodig om je, met het aantal personen, van te voren op te geven en ook de naam van het kind op te geven waar het om gaat. Dat kan op de website stichtingkist.nl met het opgaveformulier of een mail naar wldheiloo@gmail.com.” 


Bezoekers worden dan verwelkomd bij het witte hek aan de Kennemerstraatweg, lopen langs de sterretjes, waar alle namen van de kinderen staan geschreven en dan start het programma in de Witte Kerk. Daar is muziek van trio Sya, Wim van Bokhorst komt met een speciaal geschreven verhaal, het liedje Precious Child klinkt (het huislied van WereldLichtjesdag) en de namen van de overleden kinderen worden gezongen.

Na afloop is er voor iedereen glühwein, koffie of thee om de viering met elkaar te besluiten.