Afbeelding
(Foto: )

Geloof en eerlijkheid

Ik ben niet religieus opgevoed. Toch heb ik vanaf jonge leeftijd al een fascinatie voor theologie. Ik geniet van de verhalen, ik vind de betekenis van die verhalen prachtig en verbaas me er elk jaar weer over dat de volken van de wereld het in grote lijnen met elkaar eens zijn en elkaar doodmaken om de kleine verschillen. 

Het Grote Boek is niet die van de Sint, maar wordt bij ons de bijbel genoemd. Heel veel uitdrukkingen die we bezigen komen rechtstreeks uit de bijbel. Ik vermoed dat zelfs atheïsten dagelijkse Bijbeltaal spreken zonder dat ze dat zelf weten. Wat dacht je van zondebok, muggenziften, adamskostuum, rib uit je lijf, oogappel, jonassen, sodomie, aanfluiting en parels voor de zwijnen? Geinig hè? Maar het allerleukste vind ik als je er achter komt dat iets wat je zelf bedacht hebt al beschreven is in dat bijzondere boek. Dit is de openbaring die ik vandaag kreeg: ik ben liever eerlijk dan tactvol.

Want eerlijkheid en tact ligt nogal ver uit elkaar, blijkbaar. Ik heb al heel wat mensen op hun teentjes getrapt, heilige huisjes omver geblazen… Maar wat blijkt? Mijn motto staat gewoon in de bijbel: ‘Dan zult u de waarheid kennen en door de waarheid bevrijd worden’(Johannes 8:32).


En elke dag sta ik er meer achter.


Ik heb mijn eigen geloof: het Hermanisme, wat erop neerkomt dat ik van alle religies de interessante elementen verzamel. Die stop ik in mijn rugzak en die haal ik eruit als ik ze nodig heb. Een custom made, geheel gepersonaliseerd geloof. En daar ben ik heel eerlijk in. En tevreden mee. Geloof ik.